- Ağustos 23, 2024
- Web Yayın Kurulu
- Sağlık Rehberi, Tanı ve Testler
PROSTAT HASTALIKLARI VE PROSTAT BİYOPSİSİ
Erkek cinsiyete ait prostat organı ile ilgili bir çok hastalık farklı yaş gruplarında izlenmektedir. Genç erkek hastalarda prostatın iltihabı olarak bilinen kronik prostatit hastalığı sık olarak izlenir. İdrar yapma alışkanlığında rahatsızlıklar yaratabildiği gibi kasık bölgesinde, cinsel organlarda ve anal bölgede yanma, ağrı gibi rahatsızlık da verebilir.
Prostat hastalıkları içerisinde orta-ileri yaş erkek hastalarda prostat büyümesi çok sık olarak izlenirken, prostat kanseri de bu yaş grubundaki erkek hastalarda en sık görülen kanser türlerinden biri olmaktadır. Bu hastalık türleri idrar yapma alışkanlığında rahatsızlık oluşturmakla beraber hastanın yaşam kalitesini de düşürmektedir. İdrarla ilgili şikayetlerinden dolayı üroloji uzmanına başvuran hastaya fizik muayene, idrar tahlili, kan tahlili (PSA) ve radyolojik görüntüleme yapılır. Ailesinde prostat kanseri hastalığı öyküsü olan erkek hasta 40-45 yaş aralığında ise şikayeti olmasa bile bir üroloji uzmanına muayene olması tıbbi açıdan önemli bir öneridir. Yapılan testlerin sonucuna göre, gerektiğinde prostat biyopsisi de yapılarak, prostat hastalığının türü belirlenmektedir.
Prostat biyopsisi lokal anestezi ile ağrısız bir şekilde poliklinik şartlarında kısa sürede uygulanabilen bir müdahaledir. Hastaların mevcut ek hastalıklarına bağlı olarak çok nadiren de olsa ek olarak anestezik ilaçlar uygulaması eşliğinde prostat biyopsisi uygulanmaktadır. Biyopsi sonucunda elde edilen prostata ait dokular patoloji bölümü tarafından incelenir ve prostat hastalığının türüne karar verilir.
Günümüzde erkek hastalarda sık görülen bahsettiğimiz bu prostat hastalıklarının tanısı ve tedavisi hem medikal hem de cerrahi/ cerrahi dışı müdahaleler ile çözüme kavuşturulabilmektedir.