Renkli Doppler Ultrasonografi

Renkli Doppler Ultrasonografi

RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ

Renkli Doppler Ultrasonografi incelemesi, tıpkı Ultrasonografi incelemesinde olduğu gibi radyasyon içermeyen bir tanı yöntemidir. Renkli Doppler Ultrasonografi yöntemi ile bir organın veya damarının kan akımını inceleyebiliriz. Kan akımının miktarı, akımı engelleyen yapı varlığı, akımın normal yönde olup olmadığı değerlendirilebilir.

Doppler Ultrasonografi incelemesi, cihaza bağlı bir prob yardımıyla ve incelenecek organ ya da damar üzerine jel sürülerek gerçekleştirilir. Jeller, probun cilde sıkı temasını ve gönderilen sesin daha derin dokulara ulaşmasını sağlar.

Yüksek frekanslı ses dalgalarının kan damarları içinde yer alan kan hücrelerine çarptıktan sonra geri yansıması prensibi ile çalışan renkli doppler ultrasonografi başta damar hastalıkları olmak üzere tıpta önemli uygulama alanı bulan bir yöntemdir. Renkli doppler ultrasonografi pek çok hastalıkların ve hamilelik dönemlerinde son derece önemli bir yere sahiptir. Birçok kritik hastalığın erken teşhisleri için gerekli olan bu yöntem hakkında detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsin.

Renkli Doppler Ultrasonografi İncelemesi İle;
  • Kol ve bacak damarları
  • Karaciğeri besleyen damarlar
  • Böbreği besleyen damarlar
  • Boyun damarları
  • Gebelerde, anneye ve fetuse ait damarlar
  • Erkeklerde testisleri besleyen damarlar

Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan bir kitlenin damarlanması (kanlanması) incelenebilir. Gebelerde, anneye ve fetuse ait damarlar
Son adet tarihine göre gelişme geriliği şüphesi olan fetüslerde, hipertansiyonu olan gebelerde kan akımının hızı ve özelliği incelenerek olası anormaliler saptanır. “Obstetrik Doppler” adını alır.

RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ NEDİR?

Ultrason görüntüleme tekniklerinden biri olan renkli doppler ultrasonografi damarlardaki akan akışını tespit etmek için kullanılan bir tür yöntem olup damarda daralmaya neden olan etmenleri de ortaya koyabilmektedir. Bebeğin göbek kordonunda bulunan kordon (umblikal) damarların incelenmesi ile başlayan uygulama ana karnındaki fetusun kalp, beyin ve diğer dokularının incelenmesini sağlayabilmektedir. Bu yöntemin bilinen bir yan etkisi şimdiye kadar gösterilmemiştir. Hamileliğin her evresinde istenen ultrason yöntemlerinden farklı olup daha ayrıntılı bilgileri bu yöntemle öğrenmek mümkün olmaktadır. Uygulama kanın akış yönü ve damarlar aracılığı ile gerçekleşmesinden dolayı damarların daha istenen belirginliğe ulaşamadığı gebeliğin ilk zamanlarında yapılması anlamlı sonuçlar vermekten uzaktır.

RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ UYGULAMA AMAÇLARI

Renkli doppler ultrasonografi tercih sebebi ilk olarak bebeğin gelişimi ve olası sağlık sorunları daha net bir şekilde saptamaktır. Bu yöntem ile bebekler için çok riskli olabilecek plasental yetmezlikler tespit edilebilmektedir. Renkli doppler ultrasonografi çekim süresi diğer USG yöntemlerinden uzun olup yaklaşık 30 ile 60 dakika arası sürmektedir.

Renkli Doppler Ultrasonografi Nasıl Yapılır?

şleme başlamadan önce özel bir hazırlık süreci bulunmaktadır. Hasta muayene masasına uzanır ve doktor tarafından sürünen jel ile prob ilgili belgede ritmik kaydırılmak suretiyle çekim başlar. Renkli doppler ultrasonografi çekimi sırasında ekran üzerinde kırmızı ve mavi renkler belirmektedir. Renkler damarlarda yer alan kanın hızını ve akış yöntemini göstermektedir. Pek çok hastalığın teşhisi ve tedavi yöntemini belirlemek adına bu yöntem çok önemlidir.

RENKLİ DOPPLER ÇEKTİRMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLECEKLER

  • Karın içerisinde bir organ (karaciğer, pankreas, böbrek vb.) incelenecek ise hastanın aç olması, oluşabilecek gazı engelleyerek incelemenin daha kaliteli gerçekleşmesini sağlar.
  • Yetişkinlerde 5 saat açlık gereklidir. Bu süre içerisinde sigara dahil hiçbir şey yenilip içilmez.
  • Karın bölgesi incelemeleri dışında önceden bir hazırlık gerekmemektedir. İnceleme sırasında gözlük, saat, metal eşya gibi cisimlerin çıkartılması gerekmez. Ancak incelenecek bölgenin, probla temas alanının sağlanması için açıkta olması gerekir.

RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ NASIL ÇEKİLİR?

Hasta sırt üstü yatar, cilt üzerine jel sürülür. Prob adı verilen cihaz ile karın içindeki organlar cilt üzerinden incelenir. İnceleme sırasında, karın bölgesinin iyi incelenmesi için hastadan nefesini tutması istenir. Bunun için derin nefes aldıktan sonra olabildiğince hareketsiz kalıp, nefesi vermemek gerekir. Bu süre kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 10-15 saniyedir.

RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ İŞLEMİNİ KİMLER YAPAR?

Renkli doppler ultrasonografi çekim işlemini Radyoloji uzmanları yapar. İşlem sonrasında hastalara tetkiki isteyen uzman hekime götürmeleri için ayrıntılı bir raporu yazar.

Çalışma Saatleri