EMG

EMG

EMG

EMG; sinirler ve kaslardan alınan elektriksel sinyallerin yazdırılması anlamını taşır. EMG; sinirleri etkileyen hastalıklarda tanı koymak, tanıyı doğrulamak, işlev bozukluklarını ya da yapısal hasarların şiddetini belirlemek, hastalık sürecini izlemek ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek için başvurulan bir inceleme yöntemidir.

Oldukça sık kullanılan tekniklerden birisi olan EMG her alanda rahatlıkla kullanılan bir tanı yöntemidir. Açılımı Elektro miyografi şeklindedir. EMG; sinir sisteminde bozulan fonksiyonları ölçmeye yarayan bir sistem olup çevresel (periferik) sinirleri etkileyen hastalıklarda tanı koymak amacıyla uygulanan bir yöntemdir.

Tanıyı doğrulamak, çevresel sinirin ortaya çıkardığı işlevsel bozuklukları ya da yapısal hasarların şiddetini belirlemek için kullanılan bir yöntem olduğunu söylemek mümkündür. EMG testi sırasında yapılan ölçümler farklılık gösterebilmektedir. En çok uygulanan testler sinir ileti çalışmaları ve iğne elektromiyografisi testleridir.

EMG testi yapılmadan önce yapılacak hastanın muhakkak kullandığı ilaçlar var ise bu ilaçları testi uygulayacak doktora göstererek danışması gerekmektedir. Oldukça kısa zamanda yapılan bir işlemdir. Uygulama sırasında herhangi bir hasar ya da daha sonrasında hiçbir bir yan etkisi bulunmamaktadır.

EMG Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?

EMG gerek duyulan hastalara yapılan bir ölçümdür. Peki, EMG hangi durumlarda yapılmaktadır?
EMG yapılması uygun olan hastalıklar; polinöropatiler, fokal tuzak nöropatiler, radikülopatiler, miyopatiler, motor nöron hastalıkları, nöromüsküler hastalıklar şeklinde pek çok hastalıkta ölçümler yapılmaktadır.
Birçok beyin fonksiyonları hakkında bilgiler sunan EMG, gerek iğneli gerekse iğnesiz şekilde uygulama yapmaktadır. Her yaşta ve fiziksel özellikteki insanlara uygulanması söz konusudur. Genellikle beyin fonksiyonlarında problemi olan insanlar için uygulanan yöntemler arasındadır. Uygulanırken herhangi bir ağrı ya da ciddi bir acı ortaya çıkması söz konusu değildir. Genellikle yapıldığı yerler üst ekstremiteler (kol önkol ve el ve el parmakları) ve alt ekstremiteler (bacak ayak ve ayak parmakları) yöntemi baş kısmındandır.

Diyabet, B12 vitamini, folik asit eksikliği gibi metabolik şikâyetlerde,
Organ yetmezlikleri (Böbrek, Karaciğer),
Romatizmaya bağlı hastalıklar,
Kanser,
Kronik alkol kullanımı,
Toksik maddelerle ilgili işlerde çalışılması,
Bağışıklık sistemi hastalıkları,
Kalıtsal nedenler,
Çocuk felci,
ALS,
Kas hastalıkları,
Sinir hastalıkları
Myasthenia Gravis
Servikal ve lomber radikülopati
Sinir Sıkışması

EMG Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

– Hastanın aç olması gerekmez,
– Düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçlar varsa bunları almasında sakınca yoktur. Ancak, özel durumlarda bazı ilaçları kullanmaması gerekir, bu durumlarda hekim tarafından gereken uyarı önceden yapılır.
– Rahat bir giysi giymesi, incelemeyi kolaylaştırır. Hastaların rahatça kol ya da bacaklarını çekime uygun şekilde açacak durumda rahat şeyler giymeleri tavsiye olunur. Kadın hastaların külotlu çorap giymemeleri önerilir.
– Kalp pili taşıyorsa inceleme öncesi hekimi uyarması önerilir.

EMG Güvenilir mi?

EMG yöntemi doktorlar tarafında uygulanmakta olup, yapılan hastada herhangi bir yan etki görülmemektedir. Ağrı ya da acı hissetmeden kolaylıkla uygulanan yöntemler arasındadır. Peki, EMG güvenilir mi? EMG saygın bilim otoriteleri tarafından onaylanmış bir ölçüm tekniğidir. Bu açıdan oldukça güvenilir yöntemlerdendir. EMG çektirmek isteyen hasta için bir ön hazırlığa gerek yoktur.


Nöroloji uzmanları tarafından yapılan bu incelemeler ortalama 20-25 dakika kadar sürmekte olup işlem sonrası hastanın hastanede kalmasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

-