EEG
EEG
Bilindiği üzere EGG yani açılımı (Elektro- Ensefalo- Grafi) beynimizdeki elektrik akımlarının ölçülmesidir. Beynimizdeki elektrik akımlarının nasıl olduğunu tarif edersek beynimizde küçük küçük ve sürekli şekilde oluşan akım çeşitleri hemen hemen her insanda benzer özelliklerdedir. Elbette hastalık durumlarında ortaya çıkan akım şekli atipik olduğundan tanınması nispeten kolaydır. EGG yapılan kişiye öncelikle kafasının üzerine belirli aralıklarla ölçüm aletlerinin uçları yani elektrodlar takılır.
Bilgisayar ortamına gönderilen veriler sayesinde beyindeki elektrik akımlarının süre ve şiddetleri ölçülmeye başlar. Bu ölçümler sayesinde beyindeki fonksiyonlar tam olarak anlaşılmış olur. Böylece sinir sistemine ait bir hastalık varsa onun verileri açığa çıkar. Sonuçta alınan çıktılarda hastalığın beyindeki fonksiyonlarla ilgili olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir.
EEG (Elektroensefalografi), beynin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Beyin dokusunda yer alan sinir hücrelerine ilişkin elektriksel sinyaller kafatası üzerindeki saçlı deriye iletilirler. Bu sinyaller kafa derisinin belirli bölgelerine yerleştirilen elektrotlarla bilgisayara aktarılır.
EEG Hangi Nedenlerle Yapılabilir?
- Sara (Epilepsi) hastalığı,
- Bilinç ve algı bozuklukları,
- Unutkanlık, dikkat bozukluğu ve ya bunama,
- Bazı psikiyatrik hastalıklar,
- Uyku bozuklukları,
- Koma, beyin ölümü,
- Santral sinir sistemi iltihabı.
EEG Nasıl Yapılır?
Amaca yönelik olarak; incelemenin biçimi rutin EEG, kısa süreli uykuda EEG ya da tüm gece uykuda EEG, Video-EEG görüntülemesi olarak planlanabilir.
Yapılacak işlemde vücudunuza ve saç derinize elektrotlar bağlanacağı için derinizin elektriksel iletkenliği önemlidir. Bu nedenle; saçlarınızın temiz ve yıkanmış olması önemlidir. Saçlarınızı yıkadıktan sonra; saç kremi, saç spreyi, jöle uygulamayın. Saçlı deriye yapıştırılan elektrotlarla yapılan EEG incelemesi tümüyle zararsız bir inceleme yöntemidir.
EEG İncelemesi Öncesi Hazırlıklar
- Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır. (Saça sprey, jöle vs. sürülmemesi)
- Çekim öncesi hasta tok olmalıdır.
- Bazen Uyku EEG si çekimi gerekir. Bunun için hastanın uzun süre uyutulmaması ve EEG çekimi sırasında uykuya dalması sağlanmalıdır. Böyle bir zorunluluk olup olmadığını çekim öncesi teknisyen veya nörolog size bildirecektir. Uykuda EEG incelemesi, yapılacaksa rahat uyuyabileceğiniz bir giysinizi tercih edin.
- Küçük bebeklerde bebeği hareketsiz tutmak zor olduğu için EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır. Bu nedenle inceleme için size verilen randevu saatinden öncesinde çocuğunuzun yeteri kadar uzun bir süre uykusuz kalmasını sağlayın.Hastaneye gelirken yolda uyumamasına dikkat edin.
- Bebeğin uykusuz bırakılarak o saatte doğal uykuda olması yeğlenmektedir. Karnı tok olursa daha iyi uyur. Anne kucağında olup anne sıcaklığını hissetmesi de sakinleşmesine ve uyumasına katkıda bulunur. İşlem can yakmaz. Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. Saçların temiz olması parazitsiz çekim sağlar.
EEG Ölçümü Ağrı Yapar mı?
EGG ölçümü yani Elektro- Ensefalo- Grafi yapılırken beyin ve sinir sistemine ait birçok fonksiyonun değerlendirmek mümkün olmaktadır. Peki, EGG ölçümü ağrı yapar mı? EGG öncelikle beyinsel fonksiyonların ölçümü ile ilgili bir yöntemdir. EEG Ölçümü sırasında kesinlikle ağrı ya da sersemlik hissi hiçbir zaman söz konusu değildir.
EGG yapılırken hastanın mutlaka daha önce bilgilendirilmesi gerekmektedir. Hasta bu süreçte fazla stres ve sinirden uzak durarak normal olarak bu ölçüme girmelidir. Tıp alanında ortaya çıkan ilerlemeler sayesinde yapılan ölçümlerde tanıya varmayı sağlayacak kesin sonuçlar alınabilmektedir.
Bu ölçüm için herhangi bir yaş aralığı yoktur ve uygulanması oldukça kolaydır. Tetkik EEG teknisyenleri tarafından yapılır ama sonuçları uzman hekimler (Nörolog) tarafından değerlendirilir ve raporlanır.
EEG Ölçümü Güvenilir mi?
EGG ölçümleri herkese uygulanabilmektedir. EGG ölçümü güvenilir mi? konusu hala halk arasında zaman zaman tartışıldığı görülmektedir. Oldukça iyi ve kaliteli sistemlerle uygulanan ve ölçümü gerçekleştirilen EGG oldukça güvenilir bir yöntem olarak kabul edilir. EGG ölçümü oldukça sık uygulanan yöntemler arasındadır. Bu ölçüm bittikten hemen sonra doktorunuz uygun gördüğü takdirde eve gidebilir ya da hastanede yatıyorsanız ayağa kalkabilirsiniz.
Uyku EEG’Sİ (Polisomnografi) Nedir?
Zaman zaman hastaların bir gece boyunca uyku uyudukları sırada ölçüm yapılması söz konusudur. Hastalara bağlanan ve uyku sırasında hareket edilse bile yerlerinden çıkmayan elektrodlar takılarak hastane içindeki özel bir odada Uyku EEG’ si ya da Polisomnografi adı verilen bir EEG çekimi yapılır.
Bu Uyku EEG’sinde teşhisi konulan hastalıklar aşağıdadır
Uyku apnesi
Fibromiyalji
Diş gıcırdatması
Epilepsi
Psikiyatrik Sorunlar
Uyku apnesi; uyku EEG’si sırasında teşhis edilir. Hatta tedavisi için kullanılan ve CPAP adı verilen aygıtlardan hangisinin uygun olduğuna karar vermek için hasta bir kez daha CPAP ile uykuya yatar. Ertesi gün çıkan EEG kayıtları incelenir ve CPAP cihazlarından hangisinin kullanılacağına karar verilir.