Prostat Kanseri

Prostat kanseri sık karşılaşılan kanser tiplerinden midir?

Prostat kanseri erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser tipidir. (şekil 1) Yaklaşık her 8 erkekten birinin hayatının sonuna kadar prostat kanserine yakalanma ihtimali vardır.

Prostat kanseri kaç yaşında görülür?

Prostat kanseri tanısı konulan hastaların yarısından çoğu 65 yaşından ileridir. Ailesinde prostat kanseri olanlarda ise daha erken yaşlarda görülebilir.

Prostat kanseri ölümcül bir hastalık mıdır?

Her kanserde olduğu gibi prostat kanserinde de tanı konulduğundaki evre yaşam süresini etkilemektedir. Tanı konulduktan sonraki 5 yılda hastaların yaklaşık yüzde 15’i kaybedilmektedir.

Kadınlardaki meme ve rahim ağzı kanseri gibi prostat kanserinde de tarama yapılabilir mi?

Sık görülen bir kanser olmasından her erkeğin 50 yaşından sonra, özellikle ailesinde prostat kanseri olanların 45 yaşından sonra yıllık üroloji poliklinik ziyaretleri prostat kanseri tetkikleri yaptırmaları önerilir.

Prostat kanseri tanısı nasıl konulur?

Prostat kanserini tespit etmek için elimizdeki ilk tanı araçları prostat muayenesi ve PSA adını verdiğimiz prostat kanseri tarama testi olarak da tanımlayabileceğimiz bir kan tahlilidir. Bu iki yöntemin birlikte değerlendirilmesi sonucu eğer prostat kanserinden şüphelenirsek prostat kanserini kesin tespit etmek için prostat biyopsisine başvururuz. Biyopsi kararını vermede iki tanı yöntemi yeterli olmazsa veya biyopside prostatın hangi bölgesinden parça almamız gerektiği konusunda yardıma ihtiyaç duyduğumuzda multiparametrik MR adını verdiğimiz görüntüleme yöntemine başvururuz. Multiparametrik MR bize prostatta kanser olması muhtemel bölgeleri biyopsi ile değerlendirmemiz için tarif edebilmektedir.

Prostat kanseri evresi ve tipinin tedaviye etkisi nasıldır?

Prostat kanserinin çeşitli dereceleri bulunmaktadır. Düşük dereceli prostat kanserinin ölüme yol açma riski  çok azdır. Bu sebeple tedavi süreci çok da kolay olmayan prostat kanseri tedavisini hastanın hayatına kötü etkisi olma ihtimali çok düşük olan prostat kanserine sahip insanlara uygulamamak gereklidir. Bu tip kanser ile saldırgan ölüme yol açma ihtimali yüksek prostat kanserlerin ayırt edilebilmesinde de multi parametrik MR yolumuzu aydınlatmaktadır.

Prostat kanseri tedavisi nasıl yapılır?

 Biyopsi sonrası prostat kanseri tespit edilirse elimizde tedavi için 3 yöntem bulunmaktadır. Ameliyat, radyoterapi (ışın tedavisi), ilaç tedavisi.

Hangi tedavinin seçileceği, hastalığın şiddetine, evresine ve hastanın genel durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Her 3 tedavi seçeneğin de farklı şekilde uygulanma tipleri bulunmaktadır. Ameliyat açık olarak yapılabileceği gibi, laparoskopik veya robot yardımlı laparoskopik olarak yapılabilir. Her ameliyat tipinin de sonuçları benzerdir.

Radyoterapinin de tipleri bulunmaktadır. Prostata ışın vücut dışından verilebileceği gibi prostat içine radyoaktif iğneler batırılarak vücut içinden de verilebilir.
İlaç tedavisinde ilk hormonal tedaviler kullanılmakta sonrasında veya bazen beraberinde kemoterapi verilebilmektedir. İlaç tedavisi daha çok vücuda yayılmış prostat kanseri vakalarında veya radyoterapiye destek olarak kullanılmaktadır.