- Ekim 22, 2023
- Web Yayın Kurulu
- Blog, Tedavi Yöntemleri ve Operasyonlar
Mide balonu, yiyecek alımını kontrol etmede yardıma ihtiyaç duyanlar için tasarlanmış minimal cerrahi bir kilo verme tedavisidir. Diğer bariatrik cerrahilerin aksine, mide balonu prosedüründe sindirim sisteminde kesi veya değişiklik yapılmaz. Bunun yerine, yer kaplaması için mideye yumuşak, dayanıklı bir balon yerleştirilir ve böylece daha çabuk tok hissetmeye ve daha az yemeye yardımcı olur.
Mide balonu nasıl çalışır?
Mide balonu ağızdan ve endoskopi kullanılarak mideye yerleştirilir. Yerleştirildikten sonra, mideyi kısmen doldurmak için tuzlu su veya gazla doldurulur. Bu, yiyebileceğiniz yiyecek miktarını azaltmaya yardımcı olur ve daha çabuk tok hissetmenizi sağlayarak kilo kaybına katkıda bulunur. Prosedür genellikle geçicidir ve balon genellikle 6-12 ay sonra çıkarılır.
Mide balonu operasyonu neden yapılır?
Mide balonu yerleştirilmesi kilo vermenize yardımcı olur ve böylece fazla kilo ile ilgili şu sağlık sorunlarını görme riskini azaltabilir:
- Meme, endometriyal ve prostat kanseri dâhil olmak üzere belirli kanserler
- Kalp hastalığı ve felç
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterol
- Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) veya non-alkolik steatohepatit (NASH)
- Uyku apnesi
- Tip 2 diyabet
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
- Osteoartrit kaynaklı eklem ağrısı
- Sedef hastalığı ve vücut kıvrımlarında ve kırışıklıklarında koyu renk değişikliğine neden olan akantozis nigrikans dâhil bazı cilt rahatsızlıkları
Mide balonu yerleştirilmesi ve diğer kilo verme prosedürleri, genellikle yalnızca diyetinizi ve egzersiz alışkanlıklarınızı iyileştirerek kilo vermeye çalışıp başarı sağlayamadıktan sonra yapılır.
Mide balonu kimler için uygundur?
Mide balonları, diyet ve egzersiz gibi geleneksel yöntemlerle istenilen kilo kaybına ulaşamamış, Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 30-40 olan kişiler için uygundur. Ayrıca daha invaziv kilo verme ameliyatlarından kaçınmak isteyen kişiler için de bir seçenektir. Ancak, bu operasyonun size uygunluğundan emin olmak için kapsamlı bir tıbbi değerlendirmeden geçmeniz önemlidir.
Mide balonu operasyonuna nasıl hazırlanılır?
Mide balonu operasyonundan önce, kişiselleştirilmiş diyet tavsiyesi için doktorunuzla görüşmeniz çok önemlidir. Bu prosedüre hazırlanmak, doğru zihniyete girmeyi ve günlük alışkanlıklarınızda gerekli ayarlamaları yapmayı içerir. Bu hazırlık komplikasyonları önlemeye yardımcı olur, daha sağlıklı alışkanlıkları teşvik eder ve uygun sıvı alımını sağlar ve nihayetinde prosedürün başarısına katkıda bulunur.
Doktorunuz operasyon öncesi, işlem sırasında ve sonrasında asit reflüsünü önlemek için size asit bloke edici ilaç vermeye başlayacaklardır. İşlemden birkaç gün önce, midenizi boşaltmanıza yardımcı olması için sizi berrak sıvı diyetine sokacaklardır. Bir önceki gece, gece yarısından sonra hiçbir şey yememenizi ve içmemenizi isteyeceklerdir.
Balon yerleştirildikten sonra, normal yiyeceklere geçişiniz berrak sıvılarla başlayacak ve vücudunuz uyum sağladıkça yumuşak ve katı yiyecekler dahil olacak. Küçük lokmalar ısırmak ve iyice çiğnemek vücudunuzun uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.
Mide balonu operasyonu nasıl yapılır?
Mide balonunun yerleştirilmesi için yapılan prosedür, yaklaşık 15 ila 20 dakika sürer. Süreç genel olarak şu şekildedir.
- Balonu mideye yerleştirmek için doktor, ışıklarla donatılmış, esnek, dar tüp benzeri bir kamera cihazı olan endoskopu kullanır.
- Doktor endoskopu ağzınıza yerleştirir ve büyük bir hiatal herni veya mide ülseri gibi gastrik balon takılmasını güvenli kılmayacak hiçbir şey olmadığından emin olmak için yemek borunuzu, midenizi ve ince bağırsağınızı dikkatlice inceler.
- Her şey normal görünüyorsa, endoskopun yanına kateter adı verilen dar bir tüp yerleştirilir. Sönük balon, kateterin ucuna takılır.
- Endoskop, kateteri yemek borusundan mideye doğru yönlendirir. Balon yerleştirildikten sonra, balon bir greyfurt büyüklüğünde olana kadar kateter aracılığıyla tuzlu su ile doldurulur.
- Doktor, kateteri balondan ayırmak için endoskopu kullanır ve balon valf ile kapatılır.
- Doktor endoskopu ve kateteri geri çekerek dolu balonu midede bırakır.
Operasyon sonrası süreç nasıldır?
İşlemden sonra hastalar mide bulantısı, kusma veya mide rahatsızlığı yaşayabilir, ancak bu semptomlar genellikle birkaç gün sonra azalır. Duş almak, yüzmek ve uçakla seyahat etmek dâhil olmak üzere tüm normal aktivitelerinize kısıtlama olmaksızın devam edebilirsiniz.
Balon genelde 6 ay sonra çıkarılır ve bu süre zarfında hastalar kilo kaybını korumak için bir diyet programında kalırlar. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, hastaların vücut ağırlıklarının ortalama %10,2’sini kaybettiğini ortaya koymuştur. Mide içi balon yerleştirmenin başarısı, beslenme ve egzersiz programlarına katılıma da bağlıdır.
Mide balonu için yaş sınırı var mıdır?
Operasyon için üst yaş sınırı yoktur. Ancak operasyon öncesi sağlığınızın prosedür için uygunluğu değerlendirilmelidir. Kilo verme ameliyatı için asgari yaş sınırı genellikle 18’dir. Ancak bazen bu kuralın çok özel istisnaları olabilir.
Operasyonun riskleri var mı?
Mide balonu operasyonu minimaldir ama ancak her müdahale gibi riskler taşıyabilir. Risklerden kaçınmak için bu operasyonlarda uzmanlaşmış merkezleri seçmelisiniz.
Balon midenize yerleştirildikten sonra birkaç gün boyunca biraz mide bulantısı, kusma veya mide krampı yaşayabilirsiniz. Doktorunuz bu semptomların tedavisinde yardımcı olacak ilaçlar yazacaktır ve bu semptomlar üç ila beş gün içinde ortadan kalkma eğilimindedir.
Reflü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) semptomları balon yerleştirildikten sonra daha kötü olabilir ancak proton pompası inhibitörü (PPI) gibi günlük bir antiasit ilaçla iyileştirilebilir. Mide balonu olan çoğu kişi, yaklaşık bir hafta sonra balonu fark etmez hale gelir.
Mide balonunun neden olduğu çok nadir komplikasyonlar şunlardır:
- Mideye yerleştirildikten sonra balonun sönmesi, balonun mideden dışarı çıkmasına ve bağırsakları tıkamasına neden olabilir.
- Balon yerleştirildikten sonra yemek borusu veya mide delinebilir.
- Bilinmeyen nedenlerden dolayı balon yerleştirildikten sonra kendiliğinden aşırı şişer ve erken çıkarılması gerekir.
Operasyon sonrası kilo verme süreci nasıldır?
Özellikle mide balonuyla yaşamaya başladıktan sonraki ilk 3 ila 4 ayda hızla kilo vermeniz muhtemeldir. Genellikle, altı aylık program tamamlandığında insanlar vücut ağırlıklarının yaklaşık %10 ila %15’ini kaybederler.
Doktorunuz ayrıca sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını uzun vadede desteklemek ve balon çıkarıldıktan sonra kilo almanızı önlemek için ek olarak diyetisyen, davranışsal (psikolojik) veya tıbbi tedavi önerebilir.
Mide balonu nasıl çıkarılır?
Kilo verme balonu midenizde 6 ay kalacak şekilde tasarlanmıştır. Tedavi programını tamamladığınızda veya doktorunuz önerdiğinde balon çıkarılabilir. Bu, yaklaşık 20 dakika süren ve balonun yerleştirilmesine benzer adımları izleyen basit bir işlemdir. Mide balonunu çıkarmak için şunlar yapılacaktır:
- Ağız yoluyla midenize bir endoskop yerleştirilecek,
- Balon delinecek ve tuzlu suyu çekmek için bir kateter ve sönmüş balonu çıkarmak için endoskop kullanılacaktır.
Mide balonu kimlere uygulanmamalıdır?
Doktorunuz aşağıdaki durumlarda operasyonu önermeyebilir:
- Peptik ülser hastalığı
- Hiatal herni
- Kan pıhtılaşma bozukluğu
- Karaciğer hastalığı
- Madde kullanım bozukluğu
- Daha önce geçirilmiş gastrointestinal cerrahi öyküsü
Eğer operasyon sonrası kilo veremezsem ne olur?
Operasyon sonrası önemli miktarda kilo vermemek veya kilo almak mümkündür. Bu kilo alımı, önerilen yaşam tarzı değişikliklerini takip edilmediği için gerçekleşmiş olabilir. Doktorunuzla bu konuyu görüşüp, diğer nedenleri eledikten sonra kilo kontrolü için diyetinizde kalıcı sağlıklı değişiklikler yapabilir, düzenli fiziksel aktivite ve egzersizler ekleyebilirsiniz.
Kaynaklar:
- Mayo Clinic
- Cleveland Clinic
- Johns Hopkins Medicine
- American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği)
- NHS (Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti)