Mesane Kanseri

MESANE KANSERİ NEDİR?

Mesanenin içi kısmını yani idrarla temas eden kısmını döşeyen hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır.

Mesane kanserinin belirtileri nelerdir?

İdrarla ağrı olmaksızın kan ve pıhtı gelmesine yol açabilir. Eğer böbreklerin mesaneye açıldıkları kanalda tıkanmaya yol açarsa böbrek taşına benzer ağrı yapabilir.

Mesane kanser sık görülen bir hastalık mıdır?

Mesane kanseri erkeklerde en sık görülen 4. Kanserdir. Türkiye’de 2020 yılında tanı konulan kanserlerin %7,9’u mesane kanseriydi.

Mesane kanseri nasıl tedavi edilir?

İlk tedavi kamera (sistoskopi) eşliğinde tümörün kazınarak çıkarılması (TUR-MT) ve patolojiye gönderilmesidir. Tedavide bu ameliyattan sonra nasıl bir yol izleneceğine patoloji raporuna göre karar verilir. Eğer kanser mesanenin derin tabakalarına yayılmış veya yayılmamış olsa bile ilerleme ihtimali yüksek bir tip ise mesanenin ikinci ameliyat ile tamamen alınması gerekebilir. Eğer kanser mesane derin tabakasına kadar ilerlememiş ise ilk ameliyat yeterli olacaktır; ancak ilerleme potansiyeli varsa ilk ameliyattan 2-3 hafta sonra mesane içine 6 hafta süreyle haftada 1 defa BCG verilir. Nükse engel olmak için bu tedaviye hastalığın ilerleme potansiyeli göz önünde bulundurularak karar verilmek üzere BCG tedavisine yıl veya 3 yıl boyunca 3 ayda bir 3’er hafta devam edilir. Mesane içerisine BCG tedavisini tolere edemeyen hastalarda mitomisin kullanılabilir.

Mesane kanserli hastaların takibi nasıl yapılır?

Mesanenin alınmadığı hastalarda nüks takibi mesanenin belli aralıklarla kamera (sistoskopi) ile değerlendirilmesi yolu ile yapılır.

Mesane alınması gerekli olursa hasta idrar çıkışı nasıl sağlanır?

Mesane alındıktan sonra idrarı vücud dışına çıkarmak için iki yöntem uygulanabilir. İlk yöntemde ince bağırsaktan daha uzun bir parça çıkarılır ve bu parçaya küre şekli veriler. Kürenin üst kısmına böbreklerden çıkan idrar yolları dikilir kürenin alt kısmı ise alt idrar yoluna dikilerek hastanın kendi idrar yolundan işeyebilmesi sağlanır. İkinci yöntemde ise böbreklerden çıkan idrar kanalları ince bağırsaktan alınan kısa bir parçaya bağlanır ve alınan bağırsağın diğer ucu karın cildine dikilir. Karın cildine dikilen bağırsaktan gelen idrar ise cilde yapıştırılan su sızdırmaz bir torbaya biriktirilir. Bu torba her gün değiştirilir.