Kolon Hastalıkları

KOLON HASTALIKLARI

Dünya genelinde çokça görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanseri genelde 50 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen bu durum, cinsiyete göre incelendiğinde ciddi bir kitlenin bu hastalığa yakalandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca kolon hastalıkları belirtileri ve tedavisi süreci de çok önemlidir. Her 20 kişiden 1’inde görülen bu hastalık, rektum ve kolon bölgesinde ortaya çıkar. Bu bölgeler sindirim sisteminin en önemli parçalarıdır.

Kolonda bulunan hücrelerde başlayan kolon kanserinde hücrelerin çoğalmasıyla beraber yayılma süreci de hızlanmaktadır. Bu yüzden hastalık için erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Erken tanı konulamaması, kanserli hücrelerin akciğer, karaciğer ve lenf bezlerine ulaşmasına neden olabilir.

KOLON KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ

Genetik faktörler başta olmak üzere yaşam tarzı ve çevresel etkenler, kolon kanserinin risk faktörleridir. Aynı faktörler diğer kolon hastalıkları için de geçerlidir. Ailesinde daha önce kolon hastalığına yakalanmış bireylerde de bu hastalığın ortaya çıkma riski oldukça yüksektir. Öte yandan kolon hastalıkları belirtileri ve tedavisi konusunda şişmanlık, sürekli kırmızı et tüketimi, aşırı yağlı beslenmek ve alkol – sigara tüketimi de risk faktörleri arasındadır. Son olarak obezite ve bağırsak iltihapları da kolon hastalıklarının gelişiminde rol oynar.

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ

Bu kanser türünde görülen en önemli belirti kabızlık ve ishaldir. Ayrıca büyük ve küçük tuvalet sırasında kan gelmesi, karında ağrı ve şişlik ile ağrılı dışkılama, kolon kanseri belirtileri arasındadır. Kolon hastalıklarında da sürekli kabız ve ishal durumu söz konusudur. Ayrıca bağırsakların yeteri kadar boşalamaması hissi ve dışkılamada güçlük de kolon hastalıklarının belirtileri arasında sıralanmaktadır.

KOLON HASTALIKLARI TEŞHİSİ NASIL KONUR?

Kolon hastalıklarından korunmak için erken teşhis çok önemlidir. Düzenli olarak uygulanması gereken kolonoskopi ile tümörlü hücrelerin saptanması sağlanır. Ayrıca 50 yaş ve üzerindeki her bireyin kolon kanseri konusunda risk taşıdığı unutulmamalıdır. Bu nedenle bireyin aile öyküsü ve sağlık hikayelerine bakıldıktan sonra kolonoskopik inceleme ile beraber teşhis konulabilir. Çeşitli laboratuvar ve radyolojik tetkikler ile dışkıda gizli kan incelemesi yaparak da hastalık teşhisi konulmaktadır.

KOLON HASTALIKLARI VE KANSERİ TEDAVİSİ

Kansere erken evrede yakalanan hastalar için ameliyat süreci başlar. Poliplerin neden olduğu bu hastalık türünde yine poliplerin bağırsaklardan çıkarılmasıyla başarılı bir tedavi süreci tamamlanabilir. Ayrıca kolon hastalıkları belirtileri ve tedavisi sürecinde bireylerin bilinçli olması ve ortaya çıkan belirtiler ile beraber hızlıca doktora başvurması gerekmektedir.