- Nisan 20, 2024
- Web Yayın Kurulu
- Hastalıklar, Sağlık Rehberi
Genital Siğil Nedir?
Genital siğiller yaygındır ve belirli HPV türlerinden kaynaklanır. Bu sorun can sıkıcı olabilir, ancak tedavi edilebilir ve tehlikeli değildir.
Genital siğiller, genital bölgenizin ve anüsünüzün çevresindeki ciltte ortaya çıkar. Belirli insan papilloma virüsü (HPV) türlerinden kaynaklanırlar. Bazı HPV türlerinin kansere neden olabileceğini duymuş olabilirsiniz, ancak bunlar genital siğillere neden olan türlerle aynı değildir.
HPV, en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıktır, ancak çoğu zaman kendiliğinden geçer. Bazen belirli “yüksek riskli” HPV türleri tedavi edilmezse kansere dönüşebilir. Diğer “düşük riskli” HPV türleri; vulvada, vajinada, rahim ağzında, rektumda, anüste, peniste veya skrotumunda siğillere neden olabilir. Her yıl yaklaşık 360.000 kişi bu sorunu yaşar.
Genital siğiller nasıl bulaşır?
Genital siğiller, enfekte olmuş biriyle cilt temasından, genellikle cinsel temas sırasında oluşur. Bunlar, ejakülasyon olmasa bile yayılabilir ve vajinal penetrasyon gerekmez. Görünür siğilleriniz veya başka semptomlarınız olmasa bile bunları yayabilirsiniz, ancak bu durum yaygın değildir. Vajinal doğum sırasında bebeğinize de geçirebilirsiniz, ancak bu da oldukça nadirdir.
Genital siğiller, vücudunuzun başka yerlerinde kapabileceğiniz siğillerden farklıdır. Bu nedenle, elinizde veya ayağınızda bulunan bir siğille kendinize (veya bir partnere) dokunarak genital siğili bulaştıramazsınız.
Semptomlarınız olduğunda genital siğil sorunu yaşama olasılığınız daha yüksektir. Bu nedenle, genital bölgenizde siğil fark ederseniz, partnerinize geçirme riskini azaltmaya yardımcı olmak için test yaptırmanız ve tedavi olmanız en iyisidir.
Genital siğil belirtileri nelerdir?
Genital siğillere neden olan virüse sahip olabilirsiniz ancak herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Bunlar, vulva, vajina, rahim ağzı, penis, skrotum veya anüste görülen, ten renginde veya beyazımsı şişliklerdir. Küçük karnabahar parçalarına benzerler. Bir veya birden fazla siğil, küçük veya büyük bir şekilde meydana gelebilir. Kaşıntılı da olabilirler ancak çoğu zaman acı vermezler.
Genital bölgedeki tüm şişlikler siğil değildir. Ona benzeyen başka enfeksiyon ve normal cilt rahatsızlıkları da vardır. Genital siğilleriniz olduğunu düşünüyorsanız bir doktor tarafından kontrol edilmeniz önemlidir.
Genital siğiller cinsel temastan ne kadar zaman sonra ortaya çıkar?
Genital siğilleri olan biriyle cinsel temas kurduktan sonra bunların ortaya çıkması birkaç hafta, ay veya hatta yıl sürebilir. İşte bu yüzden HPV enfeksiyonuna ne zaman yakalandığınızı veya size kimin bulaştırdığını bilmek çok zordur.
Virüsü kapsanız bile siğil oluşmayabilir. Bu yüzden enfekte olabilir ve hiçbir semptom göstermeyebilirsiniz. Bazı kişilerde sadece bir kez olur ve sonra bir daha asla olmaz. Bazı kişilerde birden fazla kez gelişir.
Siğillerin ortaya çıkması bazen gerçekten uzun zaman alabilir. Bu yüzden siz veya eşinizin uzun zaman önce virüsü almış olması mümkündür.
Kadınlarda genital siğillerinin belirtileri nelerdir?
HPV siğilleri olan çoğu kişide herhangi bir belirti görülmez. HPV genellikle herhangi bir sağlık sorununa neden olmadan kendiliğinden geçer. Siğillere neden olursa, bunların ortaya çıkması aylar sürebilir.
Kadınlarda HPV siğillerinin belirtileri genital bölgede küçük şişlikler veya şişlik gruplarıdır. Vajinanın içinde veya dışında, anüsün içinde veya çevresinde veya rahim ağzında (servikste) ortaya çıkabilir. Şişlikler şu şekilde olabilir:
- Küçük veya büyük
- Ten rengi veya biraz daha koyu
- Kabarık veya düz
- Pürüzsüz veya engebeli (karnabahar gibi)
Vajinada, servikste veya anüsünüzde veya etrafındaki HPV siğilleri kaybolabilir, aynı kalabilir veya boyut veya sayı olarak büyüyebilir. Genellikle ağrısızdırlar. Ayrıca kaşıntı veya alışılmadık vajinal akıntı olabilir.
Genital bölgenizde veya çevresinde siğilleriniz veya kırmızı şişlikleriniz varsa, partnerinize HPV veya başka bir cinsel yolla bulaşan hastalık teşhisi konulduysa veya partnerinizde siğil varsa, doktorunuza başvurduğunuzda gerekli kontrolleri gerçekleştirecek ve tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını belirleyecektir.
Erkeklerde genital siğillerinin belirtileri nelerdir?
Erkeklerde HPV’nin neden olduğu genital siğillerin belirtileri arasında penisin, skrotumun veya anüsün ucunda küçük şişlikler veya şişlik grupları bulunabilir. Şişliklerin görünümü kadınlardaki gibidir. Bölgedeki genital siğiller kaybolabilir, aynı kalabilir veya boyut veya sayı olarak büyüyebilir.
Genital siğilim olup olmadığını nasıl anlarım?
Genital bölgenizde veya anüsünüzde siğil olduğunu düşünüyorsanız, doktora görünmeniz gerekir. Herpes ve frengi gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bunlara benzeyebilir ancak farklı bir tedavi gerektirir.
Siğil olduğunu düşündüğünüz şişliğin aslında bir ben, kabarıklık, sedefli penis papülü, hemoroid veya başka bir cilt rahatsızlığı olması da mümkündür. Doktorunuz genellikle sadece şişliklere bakıp bir teşhis koyabilir. Genital siğilinizin olduğunu öğrenmek bunu partnerinize bulaştırmamanız için önlem almanızı sağlar.
Genital siğiller nasıl tedavi edilir?
Genital siğillerin nerede olduğuna ve cildinizin ne kadarını kapladığına bağlı olarak farklı tedavi yolları vardır:
- Siğillerin üzerine kimyasallar sürülerek yok olmaları sağlanabilir veya büyümelerini durdurulabilir. Bu işlem genellikle birkaç hafta boyunca, haftada bir kez uygulanır.
- Birkaç hafta boyunca kendinizin uygulayacağı bir krem için reçete edilebilir.
- Kriyoterapi ile dondurarak yok edilir.
- Elektrik akımı kullanarak yakılır.
- Bıçak/tel ile elektrik kullanılarak çıkarılır (LEEP).
El veya ayaklarınızdaki siğilleri tedavi etmek için reçetesiz satılan ilaçlar, genital siğilleri tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Sizin için hangi tedavi seçeneğinin en iyi olduğuna karar vermek için doktorunuzla görüşmelisiniz.
Siğilim alındıktan sonra nelere dikkat etmeliyim?
Siğilleriniz alındıktan sonra şunlara dikkat etmeniz iyileşmeyi konforlu hale getirir:
- Bölgeyi temiz tutun ve kaşımayın.
- Bölgeye dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın.
- Rahatsız oluyorsanız cinsel ilişkide bulunmayın.
- Bölge ağrıyorsa veya şişmişse soğuk kompres kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Ayrıca yardımcı olması için reçetesiz satılan ağrı kesicileri de alabilirsiniz.
GENİTAL SİĞİL HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
- Genital siğil tedavisi yaptırmalı mıyım?
Genelde vücudunuzun bağışıklık sistemi bu siğillere neden olan virüsle savaşır ve bunlar tedavi gerektirmeksizin ortadan kalkabilir. Hamileyseniz, vajinal doğum sırasında sorun yaratmamaları için doktorunuz bunları çıkarmayı önerebilir. Tedavi, ayrıca cinsel ilişkiye girdiğiniz kişilere geçirme olasılığınızı da azaltır.
- Genital siğillere yakalanmayı nasıl önleyebilirim?
Genital siğillere, virüsü olan biriyle cinsel temasta bulunarak yakalanırsınız. HPV aşısı yaptırmak ve prezervatif (kondom) kullanmak bunlara yakalanma veya yayma şansınızı düşürmeye yardımcı olur.
Ayrıca, genital organlarında veya anüsünde siğil gördüğünüz biriyle seks yapmaktan kaçınabilirsiniz. Ancak unutmayın, bunlar görünür olmadığında bile virüs kapmak veya yaymak mümkündür. Bu nedenle her şey yolunda görünse bile cinsel ilişkide prezervatif kullanmak önemlidir.
- Genital siğillerin yayılmasını nasıl önleyebilirim?
Genital siğillerinizin yayılmasını önlemenin birkaç yolu vardır:
- Partnerinizi HPV aşısı hakkında bir doktor ile konuşmaya teşvik edin.
- Cinsel ilişki sırasında her zaman prezervatif kullanın.
- Görünür siğilleriniz olduğunda prezervatifle bile cinsel ilişkide bulunmayın. Prezervatifin örtmediği yerlerde de bunlar olabilir.
- Sigara içiyorsanız, sigara içmeyen insanlara göre bu sorunu yaşama olasılığınız ve geri gelme olasılığı daha yüksektir.
- Cinsel ilişkiye girmeden önce siğilleriniz olduğunu partnerinize her zaman söyleyin.
- Tedaviden sonra daha fazla siğil çıkmamasını sağlamak için ne yapabilirim?
Genital siğiller tedavi edildiğinde virüs de yok olmaz. Siğiller çıkarılsa bile bunlara neden olan HPV’niz hala vücudunuzdadır. HPV bir noktada kendiliğinden geçebilir, ancak kesin olarak bunu bilmenin bir yolu yoktur. Bazı insanlarda siğil tekrarlarken bazılarında tekrarlamaz. Siğilleriniz tedaviden sonra geri gelirse, tekrar alınması için doktorunuzla tedavi seçenekleri hakkında konuşabilirsiniz. Siğilleri tedavi etmenin birkaç farklı yolu vardır ve doktorunuz bu sefer farklı bir yöntem önerebilir.
- Siğil olmadan da HPV bulaştırabilir miyim?
Siğillere neden olan HPV türüne sahip olabilirsiniz ve hiçbir semptom göstermeyebilir, ancak yine de başkasına bulaştırabilirsiniz.
Kaynaklar:
- USA Centers for Disease Control and Prevention (ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri)
- NHS (Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti)
- National Library Of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
- Healthdirect
- MedlinePlus
- Healthline