- Mart 27, 2024
- Web Yayın Kurulu
- Hastalıklar, Sağlık Rehberi
Felçli Hastalarda Robotik Rehabilitasyon
Robotik rehabilitasyon, mekanik cihazların rehabilitasyon amacıyla kullanıldığı heyecan verici bir gelişmedir. Günümüzde felçli hastaların hareket ve fonksiyonlarını yeniden kazanmalarına yardımcı olmak için kullanılan birçok farklı robotik cihaz türü geliştirilmiştir. Bu cihazlarda bulunan sensör ve geri bildirim sistemleri tedavinin başarısını önemli derecede arttırmaktadır.
Robotik cihaz türlerinden biri dış iskelettir (exoskeleton). Dış iskelet, kullanıcıya mekanik destek ve yardım sağlayan giyilebilir bir cihazdır. Dış iskeletler felçli hastaların tekrar yürümesine yardımcı olmak için kullanılmaktadır.
Robotik rehabilitasyonda kullanılan bir diğer cihaz türü ise robotik kol olarak adlandırılmaktadır. Bu cihaz vücuda takılır ve hastanın kolunu doğal bir şekilde hareket ettirmesini sağlar. Robotik kol, felçli hastaların kollarındaki hareketi yeniden kazanmalarına yardımcı olma konusunda büyük katkı sağlamaktadır.
Rehabilitasyon için kullanılan başka bir robotik cihaz türü, fonksiyonel elektriksel stimülasyon (FES) sistemi olarak adlandırılır. FES sistemi, vücuda implante edilen ve kaslara elektrik sinyalleri gönderen bir cihazdır. FES sistemi, felçli hastaların kollarında ve bacaklarında hareket kazanmalarına yardımcı olabilmektedir.
Robotik rehabilitasyonda kullanılan bir diğer cihaz türü Robotik yürüme cihazıdır. Bu cihaz yürüme yeteneğini kısmen veya tamamen yitirmiş felçli bireylerde kullanılır. Hem çocuk hem de erişkin hastalarda kullanılabilir. Ayakları yürüme ritmine paralel olarak hareket ettiren bu cihazda rampa çıkmak engelli zeminlerde hareket etmek hatta merdiven inip çıkmayı öğreten sanal sistemler mevcuttur. Böyle bir ekran karşısında hareket eden hastanın düşme endişesi olmadan daha güvenli bir şekilde terapist tarafından kontrol edilmesi büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
Robotik Rehabilitasyon Nedir?
Robotik rehabilitasyon, fiziksel engelli kişilerin hareket ve fonksiyonlarını yeniden kazanmalarına yardımcı olmak için robotların kullanılmasıdır. İnme, omurilik yaralanmaları, serebral palsi, travmatik beyin hasarları, ortopedik veya nörolojik nedenli yürüme bozuklukları, Multipl skleroz, Parkinson hastalığı gibi hastalıkları olan kişilerin hareket ve fonksiyonlarını geri kazanmalarına yardımcı olmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir.
Robotik Rehabilitasyonun Avantajları
Robotik rehabilitasyon yöntemlerini kullanmanın aşağıdakiler dahil birçok avantajı vardır:
Artırılmış doğruluk: Robotlar, hastalara klasik tedaviye kıyasla daha yüksek düzeyde doğruluk sağlayabilir. Bu, özellikle karmaşık hareketler üzerinde çalışan veya temel görevleri nasıl gerçekleştireceğini yeniden öğrenmesi gereken hastalar için faydalıdır. Ayrıca tedavi sürecine ilişkin bütün parametreler sayısal olarak kayıt altına alınabilir, böylece hasta daha objektif bir şekilde takip edilebilir.
Artan motivasyon: Bu rehabilitasyon yöntemini kullanan hastalar, sonuçları daha hızlı gördükleri için tedaviye uyum sağlama ve tedavinin devamı konusunda daha fazla motive olabilirler.
Artan bağımsızlık: Robotlar, hastalara kendi başlarına yapamayacakları görevleri nasıl yapacaklarını öğreterek, hastaların bağımsızlıklarını yeniden kazanmalarına yardımcı olabilir.
Artırılmış güvenlik: Robotlar, tedavi sırasında destek ve stabilite sağlayarak hastaların güvenliğini sağlamaya yardımcı olabilir.
Arttırılmış esneklik: Robotlar, yatan hasta, ayakta tedavi ve ev tabanlı ortamlar dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda kullanılabilir.
Artan verimlilik: Robotlar, terapistlerin bir günde daha fazla hasta görmesine yardımcı olabilir, bu da randevular için daha kısa bekleme sürelerine yol açabilir.
Artan memnuniyet: Robotik rehabilitasyon kullanan hastalar genellikle tedavilerinden yüksek düzeyde memnuniyet bildirirler.
Robotik Rehabilitasyon Hangi Hastalarda Kullanılır?
Bu rehabilitasyon türü, çeşitli farklı koşullara sahip hastalara yardımcı olmak için kullanılan yeni ve heyecan verici bir tıp alanıdır.
Bu rehabilitasyonun kullanıldığı en yaygın hasta grubu felç geçirmiş hastalardır. Felçli hastalar genellikle bir veya daha fazla uzuvlarını hareket ettirmekte güçlük ( hemipleji, monopleji) yaşarlar ve bu rehabilitasyon, hareketlerini yeniden kazanmalarına yardımcı olabilmektedir.
Robotik rehabilitasyon, sıklıkla travma sonrası omurilik yaralanması meydana gelen hastalarda da kullanılmaktadır. Bu hastalar iki veya daha fazla uzuvlarını hareket etmekte güçlük(parapleji, quadripleji) yaşarlar ve bu rehabilitasyon, hareketlerini yeniden kazanmalarına yardımcı olabilmektedir.
Ayrıca bu rehabilitasyon türü, Serebral Palsi, Multipl Skleroz ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalığı olan kişilere yardımcı olmak için de kullanılmaktadır. Bu hastalıklar, hastaların uzuvlarını hareket ettirmekte zorluk yaşamalarına neden olabilir ve bu rehabilitasyon, hastaların yeniden hareket etmelerine yardımcı olabilir.
Robotik rehabilitasyon, çeşitli farklı koşullara sahip hastalara yardımcı olma potansiyeline sahip bir tıp alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu teknoloji henüz ilk aşamalarında olsa da, hastalara hali hazırda oldukça faydalı olduğu da bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Robotik Rehabilitasyon Felçli Hastalarda Nasıl Kullanılır?
Bilindiği gibi felç, bir kişinin bir veya daha fazla kasını hareket ettiremediği tıbbi bir tablodur. Bu tabloya inme, omurilik yaralanması ,ALS, Multipl Skleroz gibi birçok hastalık neden olabilir. Felçli hastaların günlük hayat için gerekli temel aktiviteleri ve hareket kabiliyetlerini yeniden kazanabilmeleri ve daha bağımsız yaşayabilmeleri adına fizik tedavi ve rehabilitasyon kritik bir önem taşımaktadır.
Felçli hastaların hareket yeteneklerini tekrar kazanmaları için kullanılan en yaygın tedavi yöntemi fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Fizik tedavi ile hastaların klinik durumuna göre; kuvvet kaybı görülen kaslarını kuvvetlendirmek, kısıtlılık gelişen eklemleri açmak, denge problemi olan hastaların dengesini arttırmak, yürüme güçlüğü yaşayan hastalarda yürümeye yardımcı olmak gibi kaybedilen fonksiyonları geri kazanmaya yönelik birçok tedavi uygulanmaktadır. Hastaların mümkün olduğu kadar çok işlev kazanmasına yardımcı olmak için genellikle mesleki terapi gibi diğer terapilerle birleştirilmektedir. Ve tabi ki bu fizik tedavinin uygulanma şekli çok büyük önem taşımaktadır. Fizik tedavi ile robotik rehabilitasyon uygulamalarının kombine edilmesi tedavi başarısını büyük ölçüde arttırmaktadır.
Robotik rehabilitasyon yöntemi, birçok kişiye yardım etme potansiyeline sahip, büyüyen bir tıp alanıdır. Siz veya tanıdığınız birinin fiziksel bir engeli varsa, bu rehabilitasyonun sizin için uygun olup olmadığı konusunda kliniğimizden bilgi alabilirsiniz.