Felç İnme Hastalığı

Felç (İnme) Hastalığı

Beyin kan akımının bozulmasıyla beyin fonksiyon kaybına ait belirtilerin hızla ortaya çıktığı inmeler, ölüme neden olan hastalıklar arasında kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü sırada bulunmaktadır. İnmenin başlıca iki sebebi vardır; 1 – İskemik inme:  Beyin damarlarında kan akımının yavaşlaması veya tıkanması olup %84 oranda rastlanır. Tıkanma iki farklı şekilde olabilir. •    Trombotik İnme: Felçlerin en yaygın görülen türü (%69) olup tıkanma yavaş gelişir. Sıklıkla gece ortaya çıkar. •    Embolik İnme: Kalp içinde kan akımının yavaşlayıp, pıhtılaşmasıyla kopan parçacık gidip beyin damarlarından birini tıkar. Genellikle felç hiç belirti olmadan, aniden ortaya çıkar. 2 – Hemorajik İnme:  Tansiyon yüksekliği ya da önemli beyin damarlarında ani yırtılma “anevrizma” sonucu ortaya çıkar. İnmeler içinde, en dramatik olanıdır. Hasta ayakta ve aktif iken aniden meydana gelir. % 16 oranda görülür. İnmede Risk Faktörleri: yaş, cinsiyet (erkeklerde daha sık görülür), aile öyküsü, daha önce geçirilmiş inme öyküsü, hipertansiyon(yüksek tansiyon),  diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalıkları, atriyal fibrilasyon (kalp ritim bozukluğu), hiperlipidemi (kan yağlarının yüksekliği) alkol ve sigara kullanımı, obezite, hareketsiz yaşam, bazı hormonlar, beslenme lışkanlıkları, henüz semptom vermemiş olan boyun damar tıkanıklıkları (asemptomatik karotis stenozu) hastalık nedenleri olarak sıralanabilir. Risk faktörlerini kontrol altına almak inme riskini belirgin ölçüde azaltmaktadır.

İnmede Hastalık Belirtileri

İnmede beynin etkilenen bölgesine bağlı olmak üzere birçok belirti olabilir. Genellikle vücudun yarsısında güçsüzlük, his kaybı veya his değişikliği konuşmada bozulma, konuşulan dili anlamakta zorluk, yürüme ve denge problemleri görülür. Ayrıca hastaların bir kısmında mesane ve barsak problemleri, yutma zorluğu, uzun yatmaya bağlı bası yaraları, depresyon, omuz ağrısı ve tutukluk, kaslarda kasılma artışı (spastiste) görülebilir.

İnme (Felç) Tedavisi

İnmenin akut döneminde kanaması olmayan uygun hastalarda semptomların başlangıcından itibaren 4 saat içerisinde  damar içine doku plazminojen aktivatörü (TİA) verilebilir  ya da endovasküler yöntemlerle damar içindeki tıkanmaya müdahale edilebilir. Kan sulandırıcı ilaçlar beyin kanaması hariç damar tıkanıklığına bağlı gelişen inmelerde başlıca tedavi yöntemlerindendir. İnmenin akut fazında, vücut ısısı ve sıvısı, oksijen düzeyi ve kan basıncının fizyolojik sınırlar içinde tutulması önemlidir.

İnme geçiren hastaların  büyük bir kısmı rehabilitasyondan fayda gördüğü için en kısa sürede Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programlarına başlanması gerekir. Böylece kısıtlanmış eklem hareket açıklıkları artırılabilir. Bası yaraları, derin ven trombozu gibi hareketsizliğe bağlı ikincil komplikasyonlar engellenebilir. Ayrıca inme sonrası nörolojik iyileşme ilk 1 yılda özellikle ilk 6 ayda en fazla görüldüğünden inme sonrası mümkün olan en erken dönemde rehabilitasyon programına başlanması ve bu süreçte düzenli tedavi alınması büyük önem taşımaktadır.