Diş Tedavileri ve Estetik Diş

Diş Estetiği ve Restoratif Diş Uygulamaları Nedir?

Estetik ve restoratif diş tedavileri, gülüşe daha estetik bir görünüm verme ve kaybedilen diş fonksiyonunun restore edilmesi işlemlerini içerir.

Estetik Diş Hekimliği

Geçmişte estetik dişler oluşturmak için mevcut en iyi yöntem, dişleri kesip, küçültmek ve daha sonra porselen kaplamalarla kaplamaktı. Artık porselen laminate veneerler gibi işlemler ile dişlerde herhangi bir aşınma olmadan hastaya estetik bir gülüş kazandırmak mümkün. 

Restoratif Diş Hekimliği

Restoratif diş hekimliği, hasarlı veya eksik dişlerin onarılmasına veya değiştirilmesine odaklanır. Bu prosedürler, ağız sağlığını ve işlevini iyileştirmeye yardımcı olur. Yaygın diş restorasyonları arasında kronlar, köprüler ve implantlar bulunur. Restoratif diş hekimliğinin temel amacı ağız sağlığını ve çiğneme işlevini iyileştirmektir.

Kırık, çatlak ve boşluklar kompozit/porselen dolgu ile doldurulur. Porselen dolgular (inley ve onleyler) sadece katı değil aynı zamanda estetik dolgulardır, önce laboratuvarda ölçü alınarak hazırlanır ve daha sonra kaviteye yerleştirilir. Aşağıdakilere sahipseniz restoratif diş hekimliğine ihtiyacınız olabilir:

  • Diş çürükleri
  • Hasarlı veya kırık dişler
  • Eksik dişler

Restoratif ile estetik diş hekimliği arasındaki fark nedir?

Restoratif diş hekimliği, ağız sağlığını ve işlevini iyileştirmeye, estetik diş hekimliği ise gülümsemenizin görünümünü iyileştirmeye odaklanır.

Estetik restoratif diş hekimliği hem işlevsel hem de estetik iyileştirmeler sunar. Örneğin diş kronu; çiğneme işlevini geri kazandırırken, gülümsemenizin daha düzgün görünmesini de sağlar.

Diş Estetiği ve Restoratif Diş Uygulamaları Nelerdir?

Diş Beyazlatma

Bazı reçeteli ilaçların kullanımı, boyar madde içeren yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesi ve tütün içeren ürünlerin kullanılması dişlerde renklenmelere neden olur.

Diş beyazlatma, sağlıklı ve doğal dişlere uygulanabilen bir işlemdir. Ev tipi ve ofis tipi olmak üzere iki çeşit beyazlatma vardır.

Evde beyazlatmada hastanın ölçüleri alınır ve ince plaklar hazırlanır. Bu plakaların içine düşük konsantrasyonlu peroksit jeller yerleştirilir. Plaklar gece boyunca ağızda tutulur. 1 hafta süreyle uygulanır. Uygulama süresinden sonra birkaç gün renkli sıvılardan ve sigaradan uzak durulması istenir.

Diğer bir beyazlatma türü ise ofis içi beyazlatmadır. Yine diş etlerini korumak için dişeti bariyeri uygulanır. Daha sonra dişlere yüksek peroksit içeren jeller sürülerek beyazlatma işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem 2-3 seansta yapılır. Her seans 15 dakikadır. 3-4 gün boyunca sigara ve renkli sıvılardan kaçınılır.

Diş Temizliği

Bir profesyonel tarafından yapılan diş temizliği, evde yaptığınız diş temizliğinden daha kapsamlıdır. Bunun nedeni, plak ve tartarı nazikçe temizlememizdir.

Diş temizliğinde özel bir fırça ve partiküllü bir diş cilası ile dişlerinizi parlatıyoruz. Diş hekimi son işlem olarak dişlerinizi diş ipi ile temizleyecektir.

Diş hekiminiz daha sonra ağzınıza su enjekte ederek ağzınızı temizler. Durulama aşaması, kalan diş cilasının çıkarılmasına yardımcı olur.

Metal Porselen Restorasyonlar

Alt yapısı metal olup, üst yapısı porselen olan sabit protez tipidir. Estetik ve fonksiyonu tamamlamakta kullanılır.

Zirkonyum Restorasyonlar

Estetik ve fonksiyon sağlamak amacıyla kullanılan alt yapısı zirkonyum olan, dirençli restorasyonlardır.

E-Max Restorasyonlar

Estetik amaçlı kullanılan dökülebilen seramiklerdir.

Lamina

Estetik amaçlı olarak dişlerin sadece ön yüzeylerinin aşındırıldığı, bazı durumlarda bu aşındırılmaya bile ihtiyaç duymayan (Prepless Laminate Veneers) çok ince restorasyon tipidir.

Implantlar

Diş implantları, eksik dişleri tamamlamak için çene kemiklerine yerleştirilen vidalardır. Son 30 yıldır diş tedavisinde yaygın olarak kullanılan en az komplike ve en başarılı tedavilerden biridir. Diş implantları başarılı tedavilerdir ancak bu başarıda hekimin kararları rol oynamaktadır.

3 tip implant uygulaması vardır:

  • Geç implant uygulaması
  • Erken implant uygulaması
  • Anında implant uygulaması

Geç implant uygulaması, diş çekildikten veya yıllar önce çekilmiş dişlerin boşluklarına implante edildikten sonra 6 ay veya daha uzun süre beklemek anlamına gelir. Avantajı, çekilen dişin neden olduğu enfeksiyon riskinin en aza indirilmesidir. Dezavantajı ise boşluk çiğnemeye maruz kalmadığından kemik, zamanla erir. Çoğu zaman bu milimetrik erimeler implant yerleştirmeyi zorlaştırır. İleri cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulabilir.

Erken implant uygulaması diş çekildikten 6 hafta sonra yapılır. Avantajı, yumuşak doku iyileşmesinin tamamlanması ve enfekte dişin etkisinin en aza indirilmesidir. İmplant, kemik erimeden yapılır. Dezavantajı ise iki cerrahi işlemin çok kısa aralıklarla yapılmasıdır.

Anında implant uygulaması, implantın diş çekilir çekilmez yerleştirilmesi anlamına gelir. Avantajı, işlemin tek seferde bitmesidir. Dezavantajı, enfeksiyon riski yüksek olan dişlerde uygulama yapılmamasıdır.

Protez

Diş protezi tedavisi; protez, kron, köprü veya implant gibi yapay cihazlar kullanılarak eksik veya hasarlı dişlerin restorasyonunu içerir. Bu protezler yalnızca, bir kişinin gülümsemesinin estetiğini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda çiğneme, konuşma ve genel ağız sağlığı gibi temel işlevleri de geri kazandırır. Tedavi, tam veya kısmi protezler gibi çıkarılabilir cihazlardan sabit kronlar ve köprüler veya diş implantları gibi daha kalıcı çözümlere kadar uzanan seçeneklerle bireyin ihtiyaçlarına göre uyarlanır ve uzun ömürlü sonuçlar sunar. Diş protezleri, bir hastanın dişlerinin hem görünümünü hem de işlevselliğini iyileştirmede önemli bir rol oynar ve daha iyi bir yaşam kalitesine katkıda bulunur.

Şeffaf Plaklar

Şeffaf plaklar (Invisalign), dişleri kademeli olarak düzeltmek için şeffaf, çıkarılabilir hizalayıcılar kullanan ve geleneksel metal diş tellerine bir alternatif sunan modern bir ortodontik tedavidir. Özel yapım hizalayıcılar, dişlerin üzerine sıkıca oturacak şekilde tasarlanmıştır ve dişleri istenen pozisyona kaydırmak için hafif bir baskı uygular. Neredeyse görünmez oldukları için gizli bir ortodontik çözüm arayan yetişkinler ve gençler için popüler bir seçimdir. Hizalayıcılar ayrıca çıkarılabilir, bu da diş tellerinin kısıtlamaları olmadan yemek yemeyi, içmeyi, diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı kolaylaştırır.

Periodontoloji

Periodontoloji, ağızdaki diş etleri ve kemikleri içeren bozukluklarda uzmanlaşmıştır. Diş eti hastalıklarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile ilgilidir. Periodontistlerimiz ayrıca ağız tahrişi gibi ilerlemiş diş eti hastalığı belirtilerinin yönetimine de yardımcı olur.

Diş eti hastalığı, dişlerinizi çevreleyen doku enfekte olduğunda ve iltihaplandığında ortaya çıkar. Yüzde şişmeye, esas olarak dişlerinizde biriken ve diş eti çizgisinin altına yayılan plak oluşturan bakteriler neden olur.

Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının erken aşamasıdır. Tutarlı tedavi ile bu hastalığı kontrol altında tutabilirsiniz. İlerlediğinde periodontitis olarak bilinen daha şiddetli diş eti hastalığı oluşabilir, daha kapsamlı tedavi gerektirebilir. Böyle bir durumda ameliyatlı ve ameliyatsız seçenekler hakkında hekiminize danışmalısınız.

Apne Plağı

Uyku apnesi, horlamanın neden olduğu en önemli hastalıklardan biridir ve uykuda solunum durması olarak ifade edilir. Gece boyu defalarca tekrarlayabilen uyku apnesi sırasında, üst solunum yollarının açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme yaratan aparatlardır.