- Mart 10, 2024
- Web Yayın Kurulu
- Hastalıklar, Sağlık Rehberi, Tedavi Yöntemleri ve Operasyonlar
Dış Gebelik (Ektopik Gebelik)
Deniz ve havuz sezonu açıldı. Tabi ki beraberinde bazı sağlık sorunlarını da getiriyor. Bunlardan bir tanesi de dış kulak yolu enfeksiyonu. Yazın oldukça sık görülen ve son derece ağrılı olup hastaya büyük sıkıntı yaratan bu enfeksiyonu ve dikkat edilmesi gereken durumları sizler için açıklamak istedik.
Dış kulak yolu enfeksiyonunun yazın daha sık görülmesinin nedeni, yaz mevsiminde deniz ve havuz gibi aktivitelerde sık bulunulmasıdır. Bu su kulağımıza girince kulak kanalında koruyucu olarak görev yapan salgıyı uzaklaştırır ve ortamın yapısını bozarak enfeksiyona açık hale getirir. Girdiğimiz havuzun yada denizin yeteri kadar hijyenik olmaması da bu ihtimali oldukça arttırır. Ayrıca kulak kanalının pamuklu çubuk ya da diğer cisimlerle karıştırılması da kanal yüzeyini yaralayarak enfeksiyona neden olan diğer bir etken.
Dış kulak yolu enfeksiyonuna karşı şu önlemleri alabilirsiniz:
Kulağınızı, pamuklu kulak çubukları, gözlük sapı yada diğer yabancı cisimler ile karıştırmayın.
Havuz ve denizde su geçirmeyen kulak tıpaları kullanın. Ayrıca kulağınıza su kaçmasını engellemek için bone de kullanabilirsiniz.
Suya girip çıktıktan sonra kulaklarınızın kuru kalması enfeksiyon ihtimalini azaltır. Bunu bir pamuk veya havlu ile içine sokmadan dıştan yapabilir yada bir saç kurutma makinesini düşük ayarda çalıştırıp, kulağınızdan 25-30 cm uzak tutarak kulak kanalınızı kurutabilirsiniz. Kulağınızda tıkanıklık hissediyor iseniz kesinlikte kendiniz temizlemeye çalışmayın.
Enfeksiyon belirtileri ve tedavi
Dış kulak yolu enfeksiyonunun belirtileri ağrı kaşıntı ve tıkanıklık hissidir. Enfeksiyon genellikle hafif kaşıntı ve kulakta dolgunluk hissi ile başlar. İlerleyen safhalarda üzerine ağrı eklenir. Bu ağrı son derece şiddetli olup kişi kulağına dokunulmasına dahi izin veremez. Kulak kanalı enfeksiyon nedeni ile şişer ve tıkanabilir. Hatta ilerleyen durumlarda kulak kepçesi de etkilenerek kızarıp şişebilir. Hastalığın tedavisi uygun ilaçlar ve kulak kanalı bakımı ile yapılır. Ağrı nedeniyle hasta ilk etapta kulak temizlenmesine dayanamaz ve ısrarcı olmamak gerekir. Enfeksiyonun şiddetine göre antibiyotikli kulak damlaları ayrıca ödem giderici kortizonlu damlalar verilir. Bazı durumlarda ağızdan antibiyotik tedavisi de başlamak gerekebilir. Enfeksiyon çözülmeye başlayıp hastanın ağrısı azaldığında kulak kanalı temizliği yapılır.