- Mart 3, 2024
- Web Yayın Kurulu
- Yorum: 0
- Hastalıklar, Sağlık Rehberi
Çocuklarda Geniz Eti ve Bademcik Sorunları
Bademcik Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Bademcik enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Yılda en az 4-5 kez yüksek ateşin eşlik ettiği bademcik enfeksiyonu geçiren, horlama, ağız açık uyuma, ya da 1 kez bile olsa bademcik etrafı abse gelişen hastalara bademcik ameliyatını önerilir.
Bademcikler ayrıca ağzı kokusunun da önemli bir sebebi olabilir. Bademciğin üzerinde buluna küçük boşluklara yemek artıkları girerek burada kokuşur ve bademcik taşına dönüşerek ağız kokusuna yol açabilir. Ağız kokusunu ortadan kaldırmak için yine bademcik ameliyatını önerilir.
Geniz eti ve Bademcik Ameliyatları Kaç Yaşında Yapılabilir?
Geniz eti ameliyatı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Gerekli olduğu takdirde her yaşta yapılabilir. Ancak eğer problem çok ciddi değil ise genellikle 2 yaşına kadar beklemeyi tercih ediyoruz.
Bademcik ameliyatı için genellikle 3 yaş beklenir. Ancak hastanın şikayetleri çok fazla, örnepğin gece nefes durmaları tıkanmaları ve beslenme güçlüğü çok ciddi boyutlarda ise daha erken yaşlarda da ameliyat yapılabilir.
Geniz eti ve Bademcik Ameliyatları Bağışıklık Sisteminde zayıflamaya Yol Açar mı?
Bu konuda yapılan pek çok çalışmada ameliyat sonrası bağışıklık sisteminin zayıfladığına yönelik bir bulguya saptanmamıştır.
Geniz eti ve Bademcikler Yaşla Beraber Küçülecek ise Neden Ameliyat Olmalıyız?
Yaklaşık 2 yaşında büyümeye başlayan geniz etinin küçülmesi 9-10 yaşlarını bulmaktadır. Bu süre zarfında çocukta meydana getireceği zararların bir kısmı (çede damak diş problemleri vs) geri dönüşü zor olan ve ciddi tedavisi gerektiren problemlerdir. Ayrıca bu süre boyunca çocuğun her akşam sağlıksız bir şekilde, nefes almakta zorlanarak tıkanarak uyuması da çocuğun büyüme ve gelişmesi için oldukça zararlıdır. Dolayısı ile “küçülmesini bekle” yaklaşımı bizim çok önerdiğimiz bir yaklaşım değildir.