- Şubat 15, 2024
- Web Yayın Kurulu
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Sağlık Rehberi
AĞRILARA PAYDOS
REHABİLİTASYON
Herhangi bir nedenle işlevlerinden bir kısmını veya tamamını yitiren hastaya yeniden bu işlevlerini kısmen veya tamamen kazandırmak için yapılan tedavi uygulamalarına rehabilitasyon adı verilir. Özellikle çok kişinin yaralanıp sakat kaldığı II.dünya savaşından sonra önemi anlaşılan bir tedavi branşı olmuştur. Biz bu amaçla;
- Ortopedik rehabilitasyon (ortopedik ameliyatlar veya sakatlıklardan sonra yapılması gereken tedaviler)
- Nörolojik rehabilitasyon (çeşitli felçler ve nörolojik hastaların “Parkinson, Multipl Skleroz, adale erimeleri, Alzheimer vs ” günlük yaşama döndürülmesi)
- Sosyal ve mesleki rehabilitasyon
- Romatizmal ve omurga hastalıklarının rehabilitasyonu
Rehabilitasyon işlemleri çok branşlı ve oldukça zor ve uzun süren tedavi yöntemleridir. Bu işlemler çeşitli şekillerde uygulanabilir. Ya hastalar bu nedenle kurulmuş “Rehabilitasyon Merkez’lerinde yatarak veya ayaktan gelip gitmek suretiyle tedavi edilirler. Ya da evlerinde uzman terapistin kontrolü altında rehabilite edilirler. İşte bu işlemlerin tümü hastanın gereksinimlerine uygun olarak kliniğimizde başarıyla uygulanmaktadır.
Rehabilitasyonda kullandığımız yöntemler hastalara gerekli ilaç ve fizik tedavi yöntemlerini uygulamakla başlar. Daha sonra egzersizler yapmak, günlük yaşamlarını ve iş hayatlarını düzenlemek ve imkan olursa sosyal ve mesleki rehabilitasyona yönelmek gerekir. Bu işlemler sırasında hastaların bazılarına yardımcı rehabilitasyon gereçleri vermek gerekir. Bunlardan hangisinin kullanılacağına karar vermek ayrı bir çalışmadır ve buna ait ayrıntılar ilgili bölümlerde verilecektir.
EGZERSİZLER
Çeşitli eklem ve kas gruplarını kasmak veya hareket ettirmek gayesiyle yapılan tedavi yöntemlerinden birisidir. Masaj gibi oldukça eski fakat her gün geliştirilen bir tedavi şeklidir. Günümüzde bazı hastalıkların tedavisinde olmazsa olmaz uygulamalardan birisidir. Osteoporoz, fibromiyalji, kireçlenmeler ve özellikle omurgayı bambu gibi büken ankilozan spondilit hastalığı gibi sorunlarda egzersiz, diğer tedavi yöntemleri kadar üstün etkili bir tedavi yöntemidir.
Temel olarak kas ve eklemde hareket oluşturmadan kasılma olması (izometrik) veya hareket sırasında kasılarak boyunun kısama veya uzaması şeklinde olan (izotonik) şekilleri vardır. Kuşkusuz egzersiz türleri bunlarla sınırlı değildir. Aktif kasılma yaparak hareket oluşturulabileceği gibi pasif veya yardımla bir hareket yaptırılabilmektedir. Ayrıca aktif yardımlı veya bir dirence karşı zorlayarak hareket tamamlanmaktadır. Bir hastalığın tedavisi veya korunması için yapılabildiği gibi sadece kondüsyonu artırmak amacıyla yapılan egzersizler de vardır.
İdeal egzersiz saatleri sabahları olup en az haftada 3 defa yapılması gerekir. Egzersizde tempo ve gücün yavaş fakat devamlı arttırılması önerilmektedir. Egzersizin tavsiye edildiği hastalıklar; ateroskleroz, hipertansiyon, şişmanlık, şeker hastalığı, osteoporoz, iskelet ve adale hastalıkları (fibromiyalji, osteoartroz, romatizmalar).
Şu durumlardan biri varsa ve kişi yaşamında ilk defa egzersize başlamaya niyetleniyorsa önce mutlaka doktora danışması gerekir :
- Kalp ya da akciğer hastalığı, şeker hastalığı, artrit veya böbrek yetmezliği varsa 45 ya da daha yukarı yaşta ise
- Aşırı kiloluysa
- Ana baba ya da kardeşler arasında elli beş yaşından önce koroner arter hastalığına yakalanan varsa
- Düzenli egzersiz yapmak için kişi sağlığına tam olarak güvenmiyorsa daha başlangıçta egzersiz stres testi yaptırmaları tavsiye edilmektedir.
YARDIMCI REHABİLİTASYON GEREÇLERİ
Ellerindeki adale veya kirişlerde (tendon) sorun olan bir kişinin kullandığı istirahat ateli, vücudu arzu edilen doğru pozisyonlarda tutmak için kullanılan korseler, yürümeye yardımcı olan baston, koltuk değneği ve yürüteçler önemli yardımcı cihazlardır. Bunlardan bazıları sadece eklemi veya adaleyi korumak veya yapılamayan bir hareketi yapabilmek için, bazıları da günlük yaşamı kolaylaştırmak amacıyla kullanılır. Yemek yerken kullanılan kaşık çatallar, evlerdeki elektrik
düğmeleri, mutfak araç ve gereçleri, el parmaklarını işlevselleştirmek için metal yüzükler ve bazı metal bağlantıları burada sayabiliriz.
Bunların hangisinin kullanılacağına hastanın durumu ve hastalığının cinsine göre karar verilir. Bu işle uğraşan ortotistlerin yardımıyla hasta için en uygun ve işe yarayan seçeneğe karar verilir. Yine böyle bir yardımcı aletin ne kadar kullanılacağı, takarken ve bırakırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hastalara dikkatle anlatılmalıdır.