- Şubat 21, 2024
- Web Yayın Kurulu
- Yorum: 0
- Hastalıklar, Sağlık Rehberi
BRONŞİT SEBEPLERİ VE ÇEŞİTLERİ
Akciğerlerdeki küçük hava keseciklerinde oluşan enfeksiyonların meydana getirdiği rahatsızlığa bronşit denir. Bronşit sebepleri ve çeşitleri bazı faktörlere göre gelişebilir. Yaşın ilerlemesi ya da mevsimler arasındaki geçişlerde sıkça görülebilen bronşit bazen akut bronşit olarak da yaşanabilir.
Bronşit Belirtileri
Bronşit belirtileri, rahatsızlığın çeşidine göre ortaya çıkar. Akut bronşit hastalığında üst solunum yolu enfeksiyonu yaşanır ve burun akıntısı ile hapşırma gibi belirtilerle kendini belli eder. Bronşit belirtileri;
- Hırıltılı solunum sesleri
- Öksürük krizleri
- Akciğerlerdeki hava keseciklerinin dolması ve solunum sıkıntısının yaşanması
- İştahsızlık
- Ateş olarak sıralanmaktadır.
Bronşit Çeşitleri
Bronşit akut ve kronik olarak ikiye ayrılmaktadır. Akut olanı, bakteri ve virüslerden kaynaklıdır. Bakterilerin bronş duvarlarını kalınlaştırdığı bu rahatsızlıkta enfeksiyonların tedavi edilmesi şarttır.
Akut bronşit genellikle soğuk hava algınlığı ve akciğer enfeksiyonları sonrası ortaya çıkmaktadır. Kronik bronşit, akut bronşite göre oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Kronik bronşitte belli aralıklarla kişinin bronşlarında bir enfeksiyon oluşumu görülmektedir ve en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Çocuklarda bronşit genellikle akut bronşit olarak karşımıza çıkmaktadır. Birkaç hafta sürmekle birlikte daha sonra tamamen bir iyileşme sağlanmaktadır.
Bronşit Tanısı Nasıl Konur?
Öncelikle bronşit sebepleri ve çeşitleri olarak astım ve akut bronşit şeklinde iki aşamada ortaya çıkan hastalığın tanısı kolayca konulabilir. Yaşanan ilk bronşit atağının ardından art arda gelen ataklar, tanı koyma sürecini hızlandırır. Hışıltı ya da ailede astım öyküsünün olması, bronşit astımı işaret eder. Akut bronşitte ise bilinç bozukluğu, iştahsızlık, ve huzursuzluk söz konusudur.
Bronşit tanısı konulurken klinik derecelendirmelerden faydalanılır. Hastadaki solunum sayısına bakılmakla beraber solunum sesi dinlenir. Puanlama aşamasında 1 ile 3 arasında hafif bronşit, 4 ile 8 arasında orta bronşit, 9 ve üzerindeki puanlarda ise ağır bronşit hastalığı tanısı konulur. Ancak ağır bronşit vakaları genelde KOAH hastalarında görülmektedir.
Bronşit tanı koyma sürecinde ayrıca balgam testi, kan tetkikleri, kan gazı ölçümü, akciğer röntgeni ve bilgisayarlı tomografi uygulamasından yararlanılmaktadır.
Bronşit Tedavisi
Bronşit sebepleri ve çeşitleri incelendikten sonra bakteriyel nedenli bronşit için antibiyotik tedavisi başlatılır. Ayrıca akut bronşite virüslerin neden olması durumunda antibiyotik kullanılmadan kendiliğinden geçmesi beklenir. Genelde semptomları kontrol altına almak ve hastalığın ilerleyişini durdurmak için tedavi uygulandığı unutulmamalıdır.
Başlatılan tedavi, bronşların rahatlamasını sağlar. Ayrıca mukusun koyulaşmasını engeller. Akut bronşit hastalarına bol su tüketimi de önerilir. Ayrıca bronşların tahriş olmaması için sigara tüketiminin sonlandırılması gerekir. Yine tedavi aşamasında bronşit belirtilerinin uzun sürdüğü de görüşür. Eğer söz konusu semptomlar 3 aydan fazla devam ederse kronik bronşit tanısı konulur ve hızlı bir şekilde antibiyotik tedavisine başlanır.