- Ocak 12, 2024
- Web Yayın Kurulu
- Yorum: 0
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Sağlık Rehberi
BOYUN AĞRILARI
Boyun ağrıları son yıllarda modern toplumun başlıca sorunlarından biri olma yolundadır. Boyun bölgesi birçok damar, sinir, omurilik gibi dokuların geçiş yolu üzerinde vücudumuzun en yaşamsal kesimlerinden birisidir. Boynumuz, beynimizi ve 5 duyu organından göz, kulak, dil, burun olmak üzere 4’ünü içinde bulunduran başımızı taşıyan bir dokudur. Boyun bölgesi böylece hem yaşamsal merkezlerin vücudun diğer bölgelerine bağlandığı geçiş bölgesi hem de omurganın statik görevleri üstlenmesi nedeniyle her türlü dış etkenden kolayca etkileneceği muhakkaktır.
Bu kasların kasılıp gevşeme yeteneklerinde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bozukluklarla ya boyunda ya da yakın çevresi olan baş ve kollara doğru yayılan ağrılar ortaya çıkmaktadır. Omurlar arasında, yastıkçık fonksiyonunu kıkırdak yapısında olan diskler üstlenmiştir. Diskler omurlar üzerine binen yükleri tıpkı arabalardaki amortisörler gibi dengeli biçimde alttaki omurlara dağıtır. Disklerin ortasında jel kıvamında bir çekirdek tabakası olup bu çekirdek bazen fıtıklaşarak dışarı taşar ve boyun fıtıklarını oluşturur.
Boyun Anatomisi
Boyun omurgası 7 adet omurdan ibaret olup özellik itibariyle omurganın diğer kısımlarından bazı farklılıklar göstermektedir. Omurgamızda biri boyunda biri belde olmak üzere iki adet içe doğru, ayrıca biri sırtta diğeri sağrı bölgesinde olmak üzere iki adette dışa doğru kavis mevcuttur. Boyun omurlarının ön yükseklikleri arka yüksekliklerinden daha az olduğu için o bölgede boyuna has bir eğim ortaya çıkar. Boyun bölgesinin etrafında bulunan çeşitli bağlar yardımıyla omurga dengede tutulur.
Omurganın arkasında boyundan başlamak kaydıyla aşağı doğru uzanan omurilik kanalı bulunmaktadır. Omuriliğin bu seviyesine isabet edecek kazalarda hayatta kalma ihtimali zayıftır. Yaşam sürse bile omurilikte olacak kesilmelerde kolların ve bacakların hareket etmemesiyle sonuçlanan ciddi felçler ortaya çıkabilir. Küçük bir alanı kaplamasına rağmen boyun bölgesinde 32 adet kas bulunmaktadır. Bu sayede başımızla boynumuzun üzerinde istediğimiz birçok hareketi yapabiliriz.