MR Görüntüleme

MR Görüntüleme

MR GÖRÜNTÜLEME

Günümüzde kullanılan pek çok görüntüleme yöntemleri arasında MR görüntüleme yöntemi sayesinde vücudun her hangi bir yerini detaylı bir şekilde incelemek mümkün olmaktadır. Manyetik alan kullanılarak yapılan MR görüntüleme pek çok hastalığın teşhisinde önemli bir yere sahip olmaktadır. Bugün için teknolojinin geliştirmiş olduğu en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkan bu görüntüleme yöntemi hakkında detaylı bilgiye sahip olmak ister misiniz?

Manyetik rezonans görüntüleme son 25 yıldır kullanılan yeni bir görüntüleme yöntemidir. MRG ağrısız ve x-ışını gibi zararlı olabilecek araçlar kullanmayan bir tanı yöntemidir. Hasta güçlü  elektromagnet (mıknatıs) içeren bir silindirin içinde yatarken, vücuttaki hidrojen atomlarının enerji salmasına yol açan radyo dalgaları gönderilerek işlem gerçekleştirilir. Mıknatıs etkisi ile hareket eden binlerce atoma ait bilgi bir bilgisayara gönderilir ve incelenen alanın değişik eksenlerde kesitsel görüntüsü elde edilir. Radyolog doktorlar bu görüntüleri değerlendirilerek hastalık hakkında bilgi edinirler.

Tek bir bölgenin MRG incelemesi 20 ile 45 dakika arasında bir sürede tamamlanır. Sürenin değişkenliği incelenecek olan alanın yerine ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgi miktarına bağlıdır.

MRG ile vücuttaki her organı incelemek mümkündür. Kafatasının içine bakıp beyin tümörü aramak, sinir kılıflarını inceleyip multiple skleroz bulgularını araştırmak, beyin kanaması ve eklem rahatsızlıklarını değerlendirmek gibi karışık ve zor işlemler gerçekleştirilebilir. Ayrıca kaslar, bağlar, damarlar, kalp, karaciğer ve böbrek gibi organlar hastalık yönünden taranabilir. Gerektiğinde allerjik özellikleri çok az olan kontrast maddeler kullanılır. MRG ile beyin fonksiyonları da değerlendirebildiğinden dolayı, ruhsal bozuklukların incelenmesinde de kullanılabilir. Elde edilen görüntüleri değerlendiren radyolog doktor bilgisayar aracılığıyla ek bazı işlemler yaparak daha detaylı ve farklı bilgiler (3 boyutlu görüntüler, fonksiyonel görüntüler, difüzyon, perfüzyon, biyokimyasal incelemeler-spektroskopi, anjiografi görüntüleri) elde edebilir.

Bu üstün görüntüleme teknolojisinin kullanılamayacağı hastalar da vardır, bunların başında vücudunda metal protez bulunanlar gelir çünkü MRG’nin mıknatısı bu metalleri yerinden oynatabilir. Bu gibi hastalar arasında kalp pili olanlar kesinlikle MR incelemesi yaptıramaz. Beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış kişiler, metal kalp kapakçıkları olanlar ve iç kulak protezi olanlar MR uyumlu olanlar dışında MR incelenesi yaptıramazlar.

Eğer doktorunuz sizden MRG tetkiki isterse onu bu tür metallerin varlığından haberdar etmeyi unutmayın.

Ayrıca kapalı yerlerde kalamayan hastalara da anestezi eşliğinde inceleme yapılabilmektedir.

MR odasına girerken;
– Üzerinizdeki tüm çıkabilen metaller (cep telefonu, kemer, saç tokası, takılar, bozuk para, anahtar, diş  protezi (demir, çelik) vb. dışarıda bırakılır.
– Mıknatıs alanı kredi kartı, CD, teyp bandı gibi manyetik kartları da bozarak kullanılmaz hale getirir.
– Anne  adayları, hamileliklerinin sonraki aylarında düşük teslalı cihazlara alınırlar. Emzirme döneminde ise herhangi bir engel söz konusu değildir. Ancak MR çekiminde kontrast madde kullanılmışsa, bu maddenin vücuttan atılımından sonra bebek emzirilmelidir. (24 Saat)

MR GÖRÜNTÜLEME NEDİR?

Büyük mıknatıslardan meydana gelen güçlü manyetik alan içine radyo dalgaları kullanılması ile anatomik yapıları ve diğer yapılardan net olarak ayırt etmek sağlıklı ve hastalıklı dokular arasında bulunan farklılıkları saptanmasıyla tanımlamak adına kullanılan tıbbi teknik yöntemine Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme denilmektedir. MR Görüntüleme; bir kişinin organları ve iskelet sistemini incelemenin ameliyatla vücutta herhangi bir keşide bulunmadan vücudun dışından yapılan bir yöntemdir. MR Görüntüleme ile çeşitli sorunların teşhis edilmesi için dokulardan farklı çözünürlüklü görüntüler elde edilmektedir.

MR Görüntüleme Hangi Hastalıklar için Kullanılır?

Vücudun kemiksiz bölümleri ya da yumuşak dokularını görüntülemek adına MR çok daha uygundur. Migren, nörolojik rahatsızlıklar, baş ağrıları, beyin tümörü gibi durumlarda şüphelenilen hastalar epileptik nöbet geçiren hastalar, kulak, göz, çene eklemi sorunları olan hastalar ile omurga sorunu, disk kaymaları ve fıtıklar gibi hastalıklar hakkında bilgi alabilmek için MR görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Ayrıca spor yaralanmaları, kalp hastalıkları, karın ve göğüs iç organ rahatsızlıkları ile kemik yapı rahatsızlıklarında yine MR görüntüleme yöntemi kullanılarak birçok değerlendirmeler yapılmaktadır. Vücudun farklı olan her bölgesi için özel programlanmış görüntüleme sistemi kullanılarak yapılan işlemler aşağıdadır;

  • Tüm vücut anjiografi,
  • MR spektroskopi,
  • Kranial ve abddominal diffüzyon,
  • Perfüzyon,
  • BOS akım çalışması,
  • Tüm vücutta metastaz tarama çalışmaları,
  • Dinamik doku tarama yöntemleriyle karaciğer, meme ve tümör MR incelemeleri,
  • Karın içi organ ve alt karın bölgesinin taranması,
  • Akciğer kalp ve kalp ile ilgili büyük damarlar,
  • MR görüntüleme ayrıca boyun, sırt ve bel bölgesindeki patolojileri tanımlayabilmek amacıyla kullanılan çok önemli bir tanı yöntemidir.

-