Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Hastanemiz Gastroenteroloji bölümünde; yemek borusu, mide, bağırsak, pankreas ve karaciğer hastalıklarının tanı ve tedavisi amaçlı, cerrahi girişime gerek kalmaksızın endoskopik ve medikal olarak tedavi imkanı sağlanmaktadır. Ünitemizde gelişmiş endoskopik cihazlar kullanılmaktadır.
Kullanılan sistemler başlıca; kolonoskopi (kalın barsağın görüntülenmesi), doedonuoskopi (oniki parmak barsağın görüntülenmesi), son barsağın (rektum) anüsün görüntülenmesi ve gastroskopi (yemek borusu ve midenin görüntülenmesi) olarak sıralanır.
Mide barsak hastalıkları denildiği zaman şüphesiz en sık görülen hastalık olarak karşımıza bir mide hastalığı olan gastrit çıkmaktadır. Mide rahatsızlıkları olumsuz hayat şartları ve yanlış beslenme koşulları nedeniyle her geçen gün ne yazık ki milyonlarca kişide görülen bir sorun haline gelmektedir.
Gastroenteroloji, kişilerde meydana gelen mide ve bağırsak hastalıklarında hem tanı hem de tedavi koymayı sağlayan bir bilim dalı olarak ön plana çıkmaktadır.
Bu bilim dalı; makat, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak gibi pek çok organda meydana gelen hastalıklarda çeşitli incelemeler yaptıktan sonra tanı konulup arkasından gerekli tedavilerin yapılmasına ait prensipleri ortaya koyar.
Kişiler bu tür rahatsızlıkları yaşamaya başladıkları andan itibaren mutlaka sorunlar daha da fazla artmadan bir an önce bir gastroenteroloji uzmanına giderek tanı ve tedaviye başlamaları gerekmektedir. Çünkü diğer hastalıklarda olduğu gibi bu gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarında da geç kalmadan erken tanı konulması olmazsa olmaz kurallardan biridir.
Gastroenteroloji Uzmanlarının Çalışma Alanları Nedir?
Çağımızda ne yazık ki pek çok farklı hastalıklar gün yüzüne çıkabiliyor. Bunlardan biri olan mide hastalığı yaşandığı andan itibaren ne yazık ki çok sayıda kişiyi olumsuz yönde etkileyen ve yaşam kalitesini aşağıya çekecek bazı durumlar yaşanabiliyor. Hem kalın hem de ince bağırsak, safra kesesi, pankreas, mide ve yemek borusunda ortaya çıkabilecek basit ya da komplike her türlü hastalık, Gastroenteroloji uzmanlarının ilgi alanlarıdır.
Gastroenteroloji ve Tanı
Gastroenteroloji uzmanları kendi alanlarında tanı koymak için çok sayıda girişim yaparlar. Hastaya özel endoskopi cihazları kullanmak suretiyle tanıda önemli adımlar atılmış olur. Bu sırada gerekirse hastadan aldıkları örnekler (biyopsi) ya da sürüntü sıvılarını tahlil ettirerek gördükleri görüntüleri değerlendirirler. Bunlar yetmediği takdirde; MR, tomografi gibi farklı birçok görüntüleme yöntemleriyle teşhislerini kanıtlamış olurlar. Bu çeşitli tanı koyma işlemlerini tamamlayan Gastroenteroloji uzmanları daha sonra süratle yapacakları tedavileri planlanma sürecine geçerler. Hatta endoskopik tanı koyma süreci sırasında bile gördükleri mesela kalın barsak polipi gibi normal dışı bir lezyona anında müdahale ederek tedaviyi başlatmış olabilirler. Gastroenteroloji uzmanları ayrıca gerek tanı ve gerekse tedavi amacıyla ERCP gibi daha sofistike yöntemlere de başvururlar.
Kimler Gastroenteroloji Ünitesine Gitmeli?
- Kabızlık
- İshal
- Kusma ve bulantılar
- Karın ağrıları
- Göğüs ortasında yemek borusu bölgesinde yanma hissi
- Ağza acı su gelmesi
- Dışkıda kan görülmesi
- Aşırı kilo kaybı, ileri halsizlik durumları
- Kalın barsakta polipi olduğunu bilenlerin takip amacıyla
- Çölyak, Gastrit ve ülser tanısı almış hastaların periyodik kontrolleri