- Haziran 10, 2024
- Web Yayın Kurulu
- Comment: 0
- Hastalıklar, Sağlık Rehberi
HEMOROİDAL HASTALIK NEDİR?
Halk arasında “basur” olarak bilinen hemoroid hastalığı anüs (barsağın son çıkış kısmı, makat) bölgesinde normalde bulunan hemoroidal dokunun şişmesi, balonlaşması ve sarkması sonucu oluşan rahatsızlığa verilen isimdir. Hemoroidal doku anüsün çıkışında yastıkçık görevini görerek gaz ve gaitanın istemsiz çıkışını engeller. Kaliteli bir yaşam için çok önemli bir dokudur. İç hemoroid ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır.
HEMOROİDAL HASTALIKLARIN NEDENLERİ NELERDİR?
- Kabızlık,
- Şişmanlık
- Gebelik ve Doğum
- Lifli gıdaların az tüketilmesi
- İshal
- Ağır kaldırma, ağır egzersiz
- Uzun süreli hareketsiz kalma ve oturma
- Genetik yatkınlık
- Yaşlanma
HEMOROİDAL HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kanama: Dışkılama sırasında ortaya çıkar. Kan kırmızı ve parlak renktedir. Dışkı üzerinde, tuvalette ya da kullanılan tuvalet kağıdı üzerinde fark edilebilir. Sürekli kanama kansızlığa neden olabilir.
Prolapsus (Dışarı Sarkma): Dışkılama esnasında mukozanın anal kanaldan dışarıya sarkmasıdır. Genellikle hasta dışkısını tam yapamadığından şikayet eder.
Kaşıntı: Makat bölgesinin etrafındaki ciltte hissedilir. Bazı hastalıklarda ıslaklık hissi veya dışkıyı tutamama durumu eşlik edebilir.
Ağrı: Dış hemoroidlerden kaynaklanan şiddeti değişebilen bir bulgudur. Bazı komplike olgularda acil olarak cerrahi girişim gerekebilir.
KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
- Sebze, meyve, tahıllar gibi lifli gıdaların daha fazla tüketilmesi,
- Yeterli miktarda sıvı tüketimi, günde en az 1.5 Litre su
- Zorlama ve ıkınmadan kaçınılması.
- İhtiyaç hissedildiğinde vakit kaybetmeden barsakların boşaltılması.
- Uzun süre ayakta durma veya oturmaktan kaçınmak,
- Şişmanlamamak
Tıbbi Tedavinin Amacı Hemoroidal hastalık belirtilerinin mümkün olduğunca minimal girişimler ile giderilmesidir. Bazı kremler, ağızdan alınan ilaçlar ile sonuç alınabildiği gibi, ilerlemiş vakalarda kişiye özel teknikler seçilerek ameliyat edilmesi gerekebilir.
Hemoroidal hastalıklar tedavisi hastalığın evresine bağlı olarak değişmektedir. İlaç tedavisi, cerrahi tedavi yaşam tarzı değişikliği ana tedavi yöntemleridir.
MEDİKAL TEDAVİ
Bu amaçla ilaçla tedavide kortikosteroid içeren pomatlar, ağrı kesici kremler, dışkıyı yumuşatan ilaçlar ve kan dolaşımı düzenleyicileri kullanılır.
CERRAHİ TEDAVİLER
Klasik hemoroidektomi ameliyatı: Hemoroid dokusunun kesilerek çıkartıldığı ameliyattır.
Hemoroidopeksi (De Longo Tekniği): Bu teknikte sarkmış hemoroidal doku yukarı çekilerek burada sabitlenmektedir. Böylece normal pozisyona gelmesi sağlanmaktadır zamanla bu dokunun kendi kendine sönmesi sağlanmaktadır.
(LHP) Laser Hemoroidoplasti: Hemoroidal hastalıklar için yeni, güvenli ve günümüzdeki en efektif tedavi yöntemlerinden biridir. LHP minimal invaziv cerrahi yaparak maksimum hasta konforunu sağlayan bir yöntemdir. LHP laser hemoroidoplasti tedavisi uygulamasında geleneksel cerrahi müdahalelerin aksine genelde kesi olmaz ve doku alınmaz.
Lazer ışınıyla yapılan LHP tedavisi daha başka avantajlara da sahiptir:
- Hemoroid düğümlerinde isabetli doku azaltılması
- Sıvı tutma kabiliyetinin maksimum korunması
- Makat kasının,cildinin ve dokusunun mümkün olan en iyi şekilde korunması
- Kısa sürede tedavi, iyileşme ve normal yaşama devam edebilme imkanı
- Güvenli, az ağrılı ve tekrarlanabilir bir yöntem olması
- Komplikasyonların az olması
- Yüksek hasta memnuniyeti
HEMOROİDAL HASTALIK İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR:
Hemoroid Hastalığı Yaygın Mıdır?
Evet, Hemoroid hastalığı hem kadınlarda hem de erkeklerde oldukça sık görülür. Kadın ve erkek nüfusun yaklaşık yarısı hayatlarında en az bir kere hemoroid hastalığının belirtileri ile karşılaşır.
Hemoroid Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Hayır, kesinlikle bulaşıcı değildir. Hastalık mekanik nedenlerle meydana geldiği ve kökeninde bakteri ya da virüs benzeri bulaşıcı etkenler olmadığı için başkasına aktarılamaz.
Hemoroid Hastalığı Kalıtımsal Mıdır?
Hayır, kesin olarak böyle bir ifade kullanmak zor. Ancak. Anne veya babanın hemoroid hastalığı nedeniyle ameliyata dek gidebilen tedaviler görmüş olmaları, çocuklar için bir risk faktörü oluşturabilir.
Hemoroid Hastalığı Kadınlarda Erkeklere Göre Daha Sık Mıdır?
Kadınlarda hamilelik, doğum ve erkeklere göre daha sık görülen kabızlık nedeniyle hemoroid hastalığı biraz daha sık görülür. Ancak veriler hemoroid hastalığı nedeniyle yapılan ameliyat sayısının kadınlarda ve erkeklerde aynı olduğunu göstermektedir.
Hemoroid Hastalığı Kansere Dönüşebilir Mi?
Hemoroid hastalığı kansere dönüşmez ama dikkatli olunmalıdır. Hastalık nedeniyle anal bölgede görülen kanama , çok uzun zaman hastayı rahatsız edebilir. Kalın barsak kanseri de aynı bulguları verebilir. Bu nedenle hemoroid hastalığı daha ciddi ve tehlikeli bir hastalık olan kalın barsak kanserini gizleyebilir. Sonuç olarak dışkılama sonrası kanama gözlemlendiğinde yapılacak en doğru şey iyi bir uzmana danışmaktır.