MESANEYE BOTOKS UYGULANIR MI?
MESANEYE BOTOKS UYGULANIR MI?
Çeşitli estetik uygulamalar için kullanılan botulinum toksini, tıbbi amaçlarla da kullanılmaktadır. Botulinum toksini (BOTOKS) kas-sinir kavşağını felç ederek, uygulandığı kasın kasılmasını engelliyor. Çocuklarda da erişkinlerde de, istem dışı kasılması olan, sık idrara giden veya sıkışma tipi kaçırması olan hastalarda antikolinerjik / beta 3 agonist ilaçlara yanıt vermeyen mesane işlev bozukluklarının tedavisinde son yıllarda başarıyla uygulanmakta, başarı oranları yüzde 80’leri geçmektedir.
GÜNÜBİRLİK İŞLEM
Botoks, idrar kesesine ucunda kamera olan bir alet yardımıyla sistoskopi eşliğinde, genellikle genel anestezi altında farklı noktalara enjeksiyon şeklinde uygulanır. Uygulama, mesane hastalığının tipine göre farklı dozlarda yapılır. Hastaya geçici sonda takılır ve hasta aynı gün içinde taburcu edilebilir. Hastanede günübirlik bir işlem olarak yapılabilir.
Botoks uygulaması mesane işlev bozukluklarının tedavisinde bazen tek başına bazen de TAK (temiz aralıklı kateterizasyon ) gibi diğer yöntemler ile birlikte kullanılıyor. İstemsiz mesane kasılmaları ve idrar kaçırmanın engellenmesi gereken hastalarda, mesane kapasitesinin arttırılması gereken durumlarda mesaneye botoks uygulaması yapılıyor. Çocuklarda spina bifidaya (doğumsal bel açıklığı ) bağlı nörojenik mesane işlev bozuklukları ve disfonksiyonel işeme, erişkinlerde ise omurilik yaralanmaları ve aşırı aktif mesane sendromu mesaneye botoksun en sık uygulandığı sağlık sorunları arasındadır. Botoks uygulaması sonucunda mesane kapasitesi normale getiriliyor, istenmeyen mesane kasılmaları engelleniyor, sık idrara çıkma ve sıkışma tipi idrar kaçırma önleniyor. Ayrıca mesane içi basınç düşürülerek böbreklerin korunmasının sağlanması da uygulamanın özellikleri arasında yer alıyor.
KİMLERE UYGULANMAMALI?
Bir tür kas hastalığı olan myastenia gravis, nörolojik kas –sinir hastalığı olan amyotrofik lateral skleroz, hamilelik, aminoglikozidler gibi nöromusküler iletimde etkili olan ilaçları kullananların, süt verme döneminde olan annelerin ve başka nedenle botoks uygulaması yaptırmış olanların bu ilaçları kullanmamaları ya da dikkatli şekilde kullanmaları gerekiyor.
TEKRAR GEREKİR Mİ?
BOTOKS uygulamasının etkisi, uygulandığı kas tipine bağlı olarak 6 - 9 ay arasında kaybolduğu için bu tedaviden yarar gören hastalarda enjeksiyonun bir süre sonra tekrarlanması gerekiyor. Tekrarlanan enjeksiyonlar da aynı derecede güvenli ve başarılı sonuç veriyor.
SGK ÖDÜYOR MU?
Sağlık uygulama tebliğinde (SUT), Mesaneye botoks uygulaması yapılmadan önce sebebi nörolojik olsun veya olmasın, her iki durumda da en az 2 farklı ilacın en az 3 ay süreyle kullanılmış olması ve fayda sağlanamamış veya tolere edilememiş olması şartı getirilmiştir. Durumun sağlık kurulu raporu ile üniversite veya eğitim araştırma hastanesi tarafından belirlenmiş olması istenmektedir. Aksi halde ücreti hasta tarafından ödenerek yapılabilir, kurumca ödemesi yapılmaz.
Doğru hasta seçimi, hasta beklentilerinin iyi değerlendirilmesi ve yerinde tıbbi müdahale başarıda rol oynayan en önemli faktörler arasında bulunuyor. Başarı oranları ve hasta memnuniyetinin yüzde 80’in üzerinde olduğunu söyleyen çalışmalar, uygulamanın iki yaşından itibaren cinsiyet farkı gözetilmeden güvenle yapılabileceğini belirtiyor.
Doç. Dr. Ferhat ATEŞ