Solunum Fonksiyon Testi

Solunum Fonksiyon Testi

SOLUNUM FONKSİYON TESTİ

Solunum Fonksiyon Testi spirometri denilen cihazlarla yapılır. Akciğerlerin kapasitesini ve fonksiyonel durumunu objektif olarak ölçmeye yarar. Bu test ile akciğerlerin alabildiği hava hacmi ve bu havanın akciğere alınması ve verilmesi esnasında yapılan güçlü solunum faaliyeti ile oluşturulan hava akım hızı ölçülebilir. Bu iki gösterge birçok hastalığın tanısında önemli ipuçları vermektedir. Solunum fonksiyon testi ile tedavi başarısı ve yıllar içerisinde hastalığın seyri somut olarak izlenebilir.

Solunum hastalıklarının tanı konulmasında son derece önemli yeri olan solunum fonksiyon testi bu gibi hastalıkların tedavi sürecinin takibi için de gerekli olan bir yöntemdir. Solunum sistemi sorunlarının önemi hakkında bilgi sahibi olabilmek ancak solunum fonksiyon testi yapılarak anlaşılacaktır. Solunum yolları ve akciğerlerde meydana gelen tüm sorunlar hakkında bilgi almamızı sağlayan bu testler hastalıkların erken teşhis ve tedavisi bakımından oldukça önemlidir.

SOLUNUM FONKSİYON TESTİ NEDİR?

Solunum fonksiyon testi; aslında kişinin ne kadar nefes aldığı ve bu nefesin ne kadarını belirli bir zaman alanı içinde dışarı çıkardığının sayısal olarak değerlendirilmesini sağlamaktadır. Bu testler ile birçok solunum sistemi hastalıklarına tanı konulması ve var olan hastalıklarını takibinde son derece önemli bir yere sahiptir. Böylece uzman doktorlar çıkan değerlere bakarak hastalığın şiddeti ya da kontrol seviyesi ile alakalı bilgiler elde etmesi mümkün olmaktadır. Solunumun sistemini tutan her hangi bir hastalık akciğer fonksiyonlarını bozarak hastalık bulguları ve semptomlara yol açmaktadır. Nefes darlığı, balgam çıkarma ve öksürük gibi şikayetleri olan ve bu şikayetleri kronikleşen hastalarda tanıyı desteklemek adına belli aralıklarla solunum fonksiyon testi uygulanmalıdır.

SOLUNUM FONKSİYON TESTİ NE ZAMAN YAPILIR?

Akciğer rahatsızlıkları tanısında çok önemli yeri olan solunum fonksiyon testi astım şüphesi ile ilk muayene gidildiğinde hekimler tarafından istenmektedir. Astım ya da KOAH gibi solunum sistemi hastalıklarının tedavisine daha başlamadan ya da tedaviye verilen cevabı denetlemek adına birkaç kez testin tekrarlanması gerekir. Solunum fonksiyon testleri yapılırken hasta ile uzman arasında iyi bir iletişim ve performans şartı vardır. Bu nedenle ancak; 5 ile 6 yaşından sonra yapılması mümkün olmaktadır. Daha küçük çocuklar için farklı yöntemler uygulanarak hava yollarının durumu değerlendirilir.

SOLUNUM FONKSİYON TESTİ NASIL YAPILIR?

Solunum fonksiyon testi uygulaması için ilk olarak burun kapatılır ve kişinin ağzına uygun ebatlarda tek kullanımlık bir ağızlık yerleştirilir. İlk olarak normal bir solunum yapar ve ardından derin, güçlü bir nefes alır. Komutla hiç beklenmeden hızlı ve güçlü bir şekilde nefesini verir. Bu sayede zorlayarak en az 6 saniye kadar nefesini vermeye devam eder. Arka arkaya yapılan üç test arasından en iyisi seçilir. Daha sonra hastanın durumu çıkan değerlerle beraber bir rapor haline getirilir.

Çalışma Saatleri